Laktoz, birçok insan tarafından araştırılıyor. Sindirimi bazı durumlarda zor olabilen çeşitli sağlık sorunlarına yol açan laktoz hakkında kapsamlı bir bilgiye haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
LAKTOZ NEDİR?
Laktoz, sütün içinde bulunan doğal bir şeker türüdür. Genellikle süt ürünlerinde bulunur ve sütün tatlılığını veren ana bileşenlerden biridir. Kimyasal olarak, laktoz, bir glukoz molekülü ile bir galaktoz molekülünün birleşmesiyle oluşur. Laktoz, sütün yanı sıra bazı süt ürünlerinde, peynirlerde, yoğurtlarda ve bazı hazır gıdalarda bulunur.
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?
Laktozu sindirebilmek için, vücutta laktaz adı verilen bir enzime ihtiyaç duyulur. Laktaz, laktozu glukoz ve galaktoza parçalayan bir enzimdir. Ancak bazı insanlar, yaşla birlikte laktaz üretimleri azaldığı için laktozu sindiremezler. Bu duruma laktoz intoleransı denir ve laktozu sindiremeyen kişiler süt ve süt ürünleri tüketirken sindirim sorunları yaşayabilirler.
Laktoz intolerasının belirtileri şunlardır:
- Karın ağrısı
- Gaz ve şişkinlik hissi
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma (bazen)
- İştah kaybı (bazen)
Laktoz intoleransı teşhisi genellikle belirtilerin ve semptomların gözlemlenmesi, bir doktora başvurulması ve gerektiğinde laktaz aktivitesini ölçen bir nefes testi veya kan testi yapılmasıyla konulur. Tedavi, laktoz içeren gıdalardan kaçınmak veya laktaz enzim takviyeleri kullanmak şeklinde olabilir.