Mikrodalga ve airfryer kullanırken sağlığınızdan olmayın!

Uzmanlar mutfakların popüler cihazları, mikrodalga fırın ve airfryer kullanımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Mikrodalga fırın ve airfryer, mutfaklarda ısıtma ve pişirme işlemlerinde önemli alternatifler olarak yoğun talep görüyor. Günümüzde birçok kişi tarafından sıkça tercih edilen bu cihazlar, pratiklikleriyle öne çıkarken, uzmanlar bu cihazların doğru ve güvenli kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlara göre, mikrodalga fırın ve airfryer’ı uygun şekilde kullanmak sadece daha verimli sonuçlar elde etmekle kalmaz, aynı zamanda cihazların ömrünü uzatıyor ve güvenliğini artırıyor. Mikrodalga fırında kullanılacak kapların malzemesine dikkat edilmesi ve airfryer’da aşırı doldurmanın önlenmesi gerektiği belirtiliyor. Her iki cihazda da yiyeceklerin uygun süre ve sıcaklıkta pişirilmesi, gıda güvenliği açısından önem taşıyor.

SARIMSAKTAKİ YARARLI MADDELERİN TAMAMINI YOK EDİYOR

Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Mikrodalga fırınlar, elektromanyetik radyasyonla ısıtan cihazlar. Bunlar etrafa ışın yaymıyorlar, elektromanyetik radyasyon sadece suyu titreştirerek ısıtıyor. Mikrodalga fırın bu yönden faydalı ama elektromanyetik alanın DNA üzerinde değişime neden olduğuyla alakalı bazı çelişkili ifadeler var ona zarar verebilir diye ama her besinde kullanılamıyor. Özellikle su içeren gıdaları ısıtmakta kullanılıyor ama mesela brokoliyi ısıttığımız zaman brokolinin faydalı maddelerinin çoğunu yok ediyor. Veya sarımsaktaki yararlı maddelerin tamamını yok ediyor. Kuşkonmazdaki C vitaminini büyük oranda azaltıyor. Sütün ise B12 vitamini emilimini yüzde 30-40 azaltıyor. Anne sütündeki bağışıklık faktörlerini tamamen yok ettiği görülmüş. Yani burada mikrodalga fırın iyi ısıtıyor ama mesela uygun ısıya ulaşmadığı zaman bakterileri öldüremediği için gıda zehirlenmesini de yok edemiyor. Yani mikrodalga fırın ısıtıyor ama dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“PLASTİK KULLANIMINA DİKKAT”

Airfryerın, fritözdeki kızartmalara göre daha az zararlı maddeler ürettiğini anlatan Uzm. Dr. Ahmet Büyükyörük, “Airfryer ile alakalı endişeler ise fazla yağ kullanıldığında veya tıka basa doldurulduğunda zararlı etkileri olabiliyor. Airfryer ve mikrodalgada da uygun kap kullanmak lazım. Mesela mikrodalgada cam ve seramikler rahatlıkla kullanılabilirken plastik olan her ürün vücudumuza zarar verebilir. Airfryer için de konuşursak bunda da yine plastik maddelerle ısıtırsak yine bunlar da bize zarar verebilir. Airfryerda özellikle balıkta kolesterol oksidasyon maddelerini fazlalaştırıyor. Bu da kalp krizi riskini ve damar sertliğini arttırabiliyor. Airfryerda yapılan balıkta faydalı omega 3 yağ asidinin azaldığı görülmüş. Özetle hem mikrodalga fırın hem de airfryer ısıtma konusunda iyi aletler ama bunun uygun besinleri, uygun sıcaklıkta, uygun sürede bekleyince, uygun kaplarla ve mikrodalga ve airfryerı uygun temizliğiyle kullanmanın uygun olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri