Motokuryelerin sigorta sorunu büyüyor: Birçok genç emekli olamayacak!

Motokurye Kemal Can Kılıç, esnaf kurye modelinde motokuryenin kendi sigortasını yatırmak durumunda olduğunu belirterek, "Maalesef sigortamızı kendimiz yatırmak durumundayız. Ben kaç aydır BAĞ-KUR’umu ödeyemedim. Bunun dışında akaryakıt maliyeti ve motorun bakımını da siz yapıyorsunuz." dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Kemal Can Kılıç, motokuryelerin sorunlarını, yaşadıklarını ve çalışma şartlarını anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

Ankara’da 3 yıldır motokuryelik yapan Kılıç, evli ve 1 çocuk babası olduğunu belirterek, “Ünlü bir firmada esnaf kurye olarak çalışıyorum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. Asıl mesleğim ise cami hocasıyım. Esnaf kurye modeline çalışan çoğu genç benim gibi kendi alanında iş bulamıyor, devlete atanamıyor. Farklı iş kollarına yönelmek durumunda kalıyoruz. Ben de atanamadım.” dedi.

"SİGORTAMI YATIRAMIYORUM!"

COVID-19 pandemisinden (salgın) sonra kuryelik mesleğine ilginin arttığını ifade eden Kılıç, şöyle konuştu.

“Özellikle gençler bu mesleği çok havalı görüyor. Motor kullanıyorsunuz, aylık 30-40 bin lira arasında para kazanıyorsunuz. Bu gibi nedenler yüzünden gençler mesleğe ilgi gösteriyor. Bir kurumda asgari ücrete çalışmak yerine gençler motorkurye olmak istiyor. Aylık 40 bin lira kazanmak şu dönemde güzel para. Ancak iş göründüğü gibi değil. Maalesef sigortamızı kendimiz yatırmak durumundayız. Ben kaç aydır BAĞ-KUR’umu ödeyemedim. Bunun dışında akaryakıt maliyeti ve motorun bakımını da siz yapıyorsunuz. Bunları toplayınca emin olun elinizde çok para kalmıyor. Zannediliyor ki motokuryeler çok para kazanıyor. Öyle bir şey yok.”

Gençlerin ‘sigorta’ konusunu önemsemediğini vurgulayan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlk başlarda meslek havalı geliyor. Sigortayı önemsemiyorsunuz. Ancak ben özellikle evlendikten ve çocuğum olduktan sonra aklım başıma geldi. 'Bana bir şey olduğunda eşim ve kızıma ne olacak sorusu?' beni düşündürüyor. Sigortamı yatırmak istiyorum ama yatıramıyorum. Kira, fatura ve evin diğer giderleri çok fazla. Çocuk da var. Böyle olunca para gidiyor. Sigortamı yatıracak para elimde kalmıyor. Bir insanın sağlık güvencesinin olması çok önemli. Esnaf kurye modelinin bir diğer yüzünü gördük, bu sorun çözülmeli. Gençlere de seslenmek istiyorum; sigortayı önemseyin ve sigortalı bir işte çalışmak cidden çok daha iyi. Gençler geleceklerini kaybediyor, farkında değil.”

"ÖLÜMLE HER AN BURUN BURUNAYIZ!"

Motokurye Kemal Can Kılıç, mesleğin şartlarının çok zorlu olduğunu da anlatarak, “Ankara’nın bu soğuğunda motor kullanıyoruz. Her an kaza yapma ihtimalimiz var. Ölümle burun burunayız.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri