4 Mart Dünya Obezite Günü'nde özellikle gelişim aşamasındaki çocuklarda görülen obezitenin artışı sadece bireysel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda toplumların ve küresel sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği üzerindeki tehdidi de gösteriyor. The Lancet dergisi, hazırladığı raporda, obezitenin sadece gelişmiş ülkelerde değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde de artış gösterdiğini ortaya koyuyor.
Kız çocuklarındaki obezite oranı yüzde 6,9 olurken erkek çocuklarında bu oran yüzde 9,3'e yükseldi. 880 milyon yetişkin ise obeziteyle yaşıyor.
Obezite, kalp hastalıkları, diyabet, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir risk faktörü olurken 'sağlıklı' toplumların oluşmasında da engel teşkil ediyor. Toplum sağlığını etkileyen obezite, 'mücadele' edilmesi gereken uluslararası bir hastalık olarak kabul ediliyor.
1 MİLYARDAN FAZLA KİŞİ OBEZİTEYLE YAŞIYOR
Yayımlanan rapor, obezitenin en fazla ada ülkelerinde ve bazı Pasifik ülkelerinde yaygın olduğunu gösterirken kadınlar için en yaygın obezite Tonga ve Amerikan Samoası, erkeklerde ise Amerikan Samoası ve Nauru öne çıkıyor.
1 milyardan fazla kişi obeziteyle yaşam sürerken DSÖ, obezitenin önlenmesi ve kontrol altına alınması için bireysel düzeyde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi, düzenli fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi ve sağlık bilincinin artırılması gerektiğini vurguluyor.