Oruç tutan diyabet hastaları ne yapmalı?

Oruç tutan diyabet hastalarının bu süreçte dikkat etmesi gereken bir dizi hassas nokta bulunuyor. Ciddi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle oruç tutarken uzun süreli aç kalan diyabet hastalarını uzmanlar uyarıyor.

Ramazanın gelmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş oruç tutmaya başladı. Ancak, diyabet gibi kronik hastalıkları olan vatandaşlar için oruç tutmak büyük bir özen gerektiriyor. Şeker hastaları için oruç tutmak, uygun önlemler alınmadığı takdirde 'hipoglisemi' gibi rahatsızlıkları da tetikliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının oruç tutmadan önce doktorlarıyla görüşmesi büyük önem arz ediyor.

İLAÇ DOZLARINI AYARLAMAK ÖNEMLİ

Şeker hastalarının oruç tutarken kullandıkları ilaçların dozajlarını ve zamanlamalarını gözden geçirmeleri gün içinde sağlık sorunu yaşamamaları için dikkate alınması gereken hususlardan bir tanesi. Bununla birlikte, iftar ve sahur öğünlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Şeker hastaları için yüksek lifli, düşük glisemik indeksli yiyecekler tüketmek gerekliyken, besinleri az ve sık şekilde yemek, yeterli miktarda su içmek de en önemli kriterler arasında yer alıyor.

ACİL DURUM İÇİN DİKKAT

Oruç tutan şeker hastaları, özellikle uzun süren açlık durumlarında hipoglisemi (düşük kan şekeri) riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle, belirtileri tanımak ve gerekirse hemen müdahale etmek gerekiyor. Şeker hastalarının, oruç tutarken yanlarında acil durum için glukagon veya şeker içeren atıştırmalıklar bulundurması da lazım.

Aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak da oruç tutarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında. Aşırı egzersiz, kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri