Pasif içicilerin yüzde 64'ü kadın

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde riskli gebelik uzmanı olarak görev yapan Dr. Yüksel Oğuz, tütün ürünlerinin kadın hastalıkları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Dr. Oğuz, dünya genelinde kadınların yaklaşık yüzde 25'inin sigara kullandığını ve ülkemizde bu oranın yüzde 15 civarında olduğunu belirtti. Özellikle üreme çağındaki kadınlarda sigara kullanımının yüzde 20'lere ulaştığını ifade etti.

Kadınların tütün dumanına maruz kalmasının da pasif içicilikten etkilendiğine dikkat çeken Oğuz, yaklaşık 600 bin kişinin pasif içici olduğunu ve bunun yüzde 64'ünü kadınların oluşturduğunu söyledi.

Gebelik döneminde tütün kullanımı ve pasif içiciliğin anne ve bebek sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Oğuz, sigara kullanımının ve dumana maruz kalmanın erken doğum riskini artırabileceğini ve embriyonun rahime tutunmasını zorlaştırabileceğini belirtti.

Ayrıca, regl düzensizliklerine, erken menopoza ve düşük riskine neden olabileceğini ifade ederek, gebelerin tütün ürünleri kullanmaması ve dumana maruz kalmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı. Dr. Oğuz, sağlıklı bir yaşam için sigara kullanımından kaçınılması gerektiğini ve hatta günde bir sigaranın bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri