Prof. Dr. Mehmet Ceylan "Kızamık gerçeği ile yüzleşmeliyiz" çağrısı yaptı

Prof. Dr. Mehmet Ceylan, kızamık salgınının ülkemizde ve dünyada arttığını belirtti. Aşı karşıtlığı ve pandemi sırasında düşen aşı oranlarının etkili olduğunu vurgulayan Ceylan, toplum sağlığını korumak için aşılanmanın önemine dikkat çekti.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

COVID-19 salgını sürecinde yaptığı açıklamalarla ve televizyon karşısında verdiği bilgilerle tanınan Prof. Dr. Mehmet Ceylan, bu kez kızamık salgını hakkında sosyal medya hesabından önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ceylan, kızamık vakalarında ülkemizde ve dünya genelinde ciddi bir artış olduğunu belirtti.

BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Ceylan, salgının tanımını yaparak, "Salgın, bir hastalığın daha önceki yıl ortalamalarından daha fazla görülmesidir. Bu nedenle yıllardır görmediğimiz çocuk felci gibi hastalıklar bile bir vakada dahi görülse, salgın anlamı taşır. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz yılda bir kızamık salgını olduğu doğrudur." dedi. Ancak, COVID-19 gibi bir pandeminin gelişmesi için, yeni ve insanların bağışık olmadığı bir mikrobun yüksek bulaşma oranıyla ortaya çıkması gerektiğini de vurguladı.

Kızamık vakalarının artışına dikkat çeken Prof. Dr. Ceylan, "Bu yıl ülkemizde de kızamık vakalarında artış gözlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesinde en çok vaka görülen ilk üç ülkeden biriyken, aşı oranları iyice düşen Romanya bizim üstümüze çıktı." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceylan, kızamık salgınının nedenleri arasında pandemi sırasında müdahale görmeksizin yanlış bilgiler yayan aşı karşıtlarının ve düzensiz göçmenlerin etkisiyle düşen aşı oranlarına dikkat çekti. "Ülkemiz, kızamık salgını nedeniyle ABD vatandaşları için dikkatli olunması uyarısı yapılan ülkelerden biridir. Bu artışın en önemli nedeni pandemi sırasında müdahale görmeksizin yanlış bilgiler yayan aşı karşıtlarının ve düzensiz göçmenlerin etkisiyle düşen aşı oranlarıdır." diye ekledi.

"PANDEMİ DÜZEYİNE ULAŞMA İHTİMALİ DÜŞÜK"

Prof. Dr. Mehmet Ceylan, kızamığın pandemi düzeyine ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. "Mutasyonla yeni bir virüsün ortaya çıkma hızı grip virüslerine ve koronavirüslere göre daha yavaştır. Bu nedenle pandemi düzeyinde bir salgın kızamıktan değil, gripten ve koronavirüslerden beklenmektedir." şeklinde açıklamada bulundu.

Uzmanlar, kızamık aşılarının önemine vurgu yaparak, toplum sağlığını korumak için aşılanma oranlarının artırılması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Ceylan'ın uyarıları, kızamık salgınına karşı önlem alınması ve halkın bilinçlendirilmesi için önemli bir adım olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri