Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kemal Ertaş, prostat kanserine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Türkiye'de erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türünün prostat kanseri olduğunu belirten Ertaş, "Sanayileşmenin etkisiyle gelişmiş ülkelerde prostat kanseri daha yaygın hale geliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde erkekler arasında en sık görülen hastalıklardan biri olabilir. Bu nedenle farkındalığın artırılması büyük önem taşıyor" dedi.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ertaş, prostat kanserinin erken teşhis edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi. Erken teşhisin tedavi sürecinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, "Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi ile kanseri tespit edebiliyoruz. Özellikle 40-50 yaşından sonra her erkeğin yılda bir kez PSA testi yaptırması gerekiyor." diye konuştu.

"İLK TEŞHİS VE TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR"

Prostat kanserinin dört evrede teşhis edilebildiğini belirten Dr. Ertaş, "İlk iki evrede hastalık prostat dokusuna sınırlıdır ve cerrahi müdahale ile tamamen çıkarılabilir. Ancak üçüncü ve dördüncü evrede kanser, çevre dokulara ve uzak organlara yayılabilir. Bu aşamalarda cerrahi tedavinin başarı oranı düşer. Hormon tedavisi, kemoterapi ve radyoterapi gibi alternatif yöntemler devreye girse de bu tedavilerin başarı oranı daha sınırlı olmaktadır." dedi.

Son olarak Dr. Ertaş, yaşla birlikte prostat kanseri riskinin arttığını hatırlatarak, düzenli tarama ve erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri