Rahim ağzı kanserini sıfıra indirdi

İskoçya'da yapılan yeni bir araştırma, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı olan genç kadınlarda rahim ağzı kanseri vakasının saptanmadığını ortaya koydu. İşte detaylar…

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

İskoçya Kamu Sağlık Kurumu (PHS) ile Strathclyde ve Edinburgh Üniversitelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmada, rahim ağzı kanseri tarama programına uygun tüm İskoç kadınlar dikkate alındı.

Araştırma, 2008'de başlatılan HPV aşılama programının rahim ağzı kanseri üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Aşılama programına dahil edilen ve 12-13 yaşında ilk dozunu alan kadınlarda, 2009'dan bu yana rahim ağzı kanseri vakasına rastlanmadı.

Araştırma sonuçları, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğunu gösteriyor. Aşı, HPV ile ilişkili diğer kanser türlerine karşı da koruma sağlıyor.

PHS'den sağlık koruma danışmanı Dr. Kirsty Roy, "Bu çalışma, HPV aşısının ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. HPV'ye karşı aşılama rahim ağzı kanserinin önlenmesinde etkili olup, düzenli tarama ve erken teşhis ve tedavi ile birlikte rahim ağzı kanserini nadir bir hastalık haline getirebilir." ifadelerini kullandı.

Araştırma sonuçları, HPV aşısının yaygın olarak uygulanmasının rahim ağzı kanserini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Aşı, 9-14 yaş arası kızlara ve 9-26 yaş arası erkeklere uygulanabiliyor.

HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğunu gösteren sonuçlara göre, aşının, HPV ile ilişkili diğer kanser türlerine karşı da koruma sağladığını, aynı zamanda HPV aşısının yaygın olarak uygulanmasının rahim ağzı kanserini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri