HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ramazan ayı yaklaşırken bir taraftan alışveriş telaşı başladı, diğer taraftan da "Ramazanda nasıl sağlıklı beslenirim?" sorusuna yanıt aranmaya başladı. Beslenme düzeninin değişeceğine dikkati çeken uzmanlar, ramazan ayında sahuru kesinlikle önemsediklerini belirtiyor. Ramazanda sağlıklı beslenme için Diyetisyen Rümeysa Yaman'ın tavsiyeleri şöyle...
"SAHUR ÖNEMLİ!"
"Sahuru kesinlikle önemsemeliyiz. Uzun süre aç kalmak metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor, sahur yaparak bu durumun önüne geçebiliriz. Sahur sofralarında mutlaka bir protein kaynağı olmalı. Koyu yeşil yapraklı sebzeler de sahur sofralarında yer alması gereken besin maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin yumurta yapılacaksa yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirip sebzeli bir omlete çevirebiliriz. Böylece lif alımıyla beraber tokluk hissini de uzatmış oluruz."
HANGİ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ?
"Ramazan sofralarında görmeye alışık olduğumuz pide ve beyaz ekmek tarzı ürünler kararında tüketilmeli. Karbonhidrat ihtiyacımızı: tam buğday, kara buğday ve siyez unlu ekmekler gibi tam tahıllı ürünlerden de karşılamak bizler için sağlıklı bir öğün oluşturur."
İFTAR VE SAHUR ARASINDA SU TÜKETİMİ NASIL OLMALI?
"Danışanlarıma iftar ve sahur arasında ellerinde suyla dolaşmalarını söylüyorum. Uzun süre susuz kaldığımız dönemler birçok konudan risk faktörü oluşturuyor. Fakat su tüketimi mümkün olduğunca geniş zamana yayarak ve yudumlayarak olmalı."
ÇAY TÜKETİMİNE DİKKAT!
"İftar sonrası başlayan çay saatlerine dikkat etmekte fayda var. Çay ve kahve su yerine geçebilen şeyler olmadığı gibi günlük aldığımız sıvı miktarını vücuttan daha hızlı atmamıza sebep oluyor. Çay ve kahve içeceksek de açık ve kararında içmeyi öneriyorum."
"SAHURDAN SONRA UYKU EN AZ 45 DAKİKA SONRA OLMALI"
"Sahurdan sonra hemen uykuya dalmak yaptığımız en büyük hatalardan biri. Özellikle mide problemi olan reflüsü ve gastiridi olan insanlar için yemek yedikten sonra hemen uyumak direkt olarak risk faktörü. Sahurdan en az 45 dakika sonra uykuya dalmayı öneriyorum."
İFTAR SOFRALARINDA PORSİYON KONTROLÜ
"İftar sofrasında tüketeceğimiz besinleri tek bir tabakta toplamak kontrollü yemeye yardımcı oluyor. Tabağımızda mutlaka protein, salata ve sebze yemeğinin olması bizim için oldukça kıymetli. Yaban mersini, avokado, çiya tohumu gibi gerçekten besin kalitesi yüksek gıdalar var ama diğer yandan bunlar maliyet olarak da yüksek gıdalar. Bu noktada, evimizde pişen bulgurumuz, sebzemiz, salatamız gibi çeşitli besin içerikleri de bize alternatif oluşturabilir. Kinoa ile neredeyse aynı besin değerine sahip bulgurumuz da ihtiyacımız olan değerleri bize verebilir. Ramazan döneminde kontrollü beslenmek önem taşıyor. Örneğin meyve-sebze tüketimi oruçla birlikte azalırken tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme artabiliyor. İftardan 2 saat sonra bir meyve ve yoğurt saati yapılarak tercihlerimiz sağlıklı yönde kullanılabilir. Tatlı tercihlerimiz de porsiyon kontrolü kuralına uyarak ve sütlü tatlılardan yana kullanılabilir.
MENÜLERİ ÖNCEDEN PLANLAMAK
"Menüleri önceden planlamak özellikle çalışanlar için önerdiğim bir şey. Kişilerin eve gider gitmez yemek çıkartmaları gerekiyor bu durumda da açlığın vermiş olduğu stresle besin değeri daha düşük karbonhidrat değeri daha yüksek tercihler yapabiliyor. Haftalık bir menü planının yapılması, çeşitli besinlerden oluşan sağlıklı ve pratik öğünler hazırlanmasına yardımcı olur."