ÖZEL HABER - GÜNSU ÖZMEN
Ramazan ayının gelmesiyle beslenme alışkanlıklarında yaşanacak değişiklik için uzmanlardan hayati uyarılar geldi. İftarda orucun su, zeytin veya hurmayla açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanması öneriler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra mideyi yormamak için lifli besinlerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Hibiskus, zencefil, zerdeçal, havlucan, tarçın, kış çayları, ıhlamur ve kış çayı, iftar sonrası tercih edilen bitki çayları arasında yer alıyor. Bu çayların demlenerek tüketilmesi öneriliyor.
MEYAN KÖKÜ SİNDİRİM BOZUKLUĞUNU ENGELLİYOR
Soğuk havalardan korunmak için tüketmesi gerekenlerin başında meyan kökü olduğunu söyleyen aktarcılar, şu tavsiyelerde bulundu: "Ramazan sonucunda sindirim sistemi bozukluğu gerçekleşebiliyor. Onun gerçekleşmemesi için meyan kökü kullanabilirler. Çünkü aşırı tüketimi derken mide ülserine neden olabiliyor. 1 fincan bardağa 1 çay kaşığı meyan kökü kaynatılıp süzülür. Sonra ılık bir şekilde tüketilmelidir. Eğer ki bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsa vatandaş, C vitamini için en uygun kullanacağı ürün 'hibiskus'tur. Hibiskusu demleyerek tüketebilirler. Doğal haliyle kaynatılmıyor. Sadece demliyorsun ve içiyorsun."
Osmanlı şerbeti olarak bilinen Demirhindi'nin tüketilmesine ilişkin tavsiyelerde bulunan aktarcılar, "Demirhindi hem size direnç verir hem de bazı enfeksiyonları giderir. Bunu tüketmek için yemekten sonra en az 2 saat geçmesi gerekiyor. Bunun demlenmesi ve soğuması gerekiyor. Soğuduktan sonra buzdolabında bulunmalı çünkü sıcak ortamda acı bir tadı oluyor. Buzdolabında soğuk bir şekilde muhafaza etmek acılığını kesiyor. 1 aylık da yapsanız bunu buzdolabına muhafaza ettiğiniz müddetçe acımaz."
Ramazan için tüketilmesi gereken ürünler konusunda önerilerini çoğaltan uzmanlar, "Rezene, anason, kimyon ve kişniş hazımsızlık için tüketilebilir. Vatandaşın şekeri yoksa akşam sindirimi için kiraz sapı, biberiye ve mısır kökü, yemekten birkaç saat sonra tüketilebilir." ifadelerine yer verdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir aktarcı ise şu bilgileri paylaştı: "Ihlamur aslında çok fazla satılmaz genelde gribal enfeksiyonlarda satılır ama ramazan için özel dersen onların çayları bellidir. Rezene ve anason daha çok böyle şişkinlik hazımsızlık için iyi olur. Tokluk hissi versin, mideye zarar vermesin ve rahatlatsın diyorsanız az miktarda tahini çiğ olarak tüketebilirler. Isırgan da su ihtiyacının giderilmesi için su da 10 dakika demlenerek tüketilebilir."