Oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği ramazan ayına yönelik sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerini anadolugazete.com.tr okuyucuları için derledik.
Ramazanda oruç tutan kişiler, iftar ve sahur öğünlerinde dengeli ve sağlıklı beslenerek, bedenin ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
İftar ve sahur öğünlerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ!
Sahurda Su Tüketimi: Sahurda yeterli miktarda su içmek, gün boyunca vücudun susuz kalmamasını sağlar. Susuzluk hissini azaltır ve vücudu gün boyunca nemli tutar.
Dengeli Beslenme: İftar ve sahur öğünlerinde dengeli bir beslenme sağlamak önemlidir. Protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, lif ve vitaminlerden dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir.
İFTARDA VE SAHURDA SEBZE- MEYVE VE PROTEİN TÜKETİLMELİ
Taze ve Doğal Gıdalar: İftar ve sahurda taze ve doğal gıdalar tercih edilmelidir. Çiğ sebze- meyve, tam tahıllar (tam tahıllı ekmek, yulaf gibi) ve protein (yumurta, yoğurt, peynir, tavuk gibi) kaynakları gibi doğal besinler vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini sağlar.
Aşırıya Kaçmamak: İftar öğününde aşırıya kaçmamak önemlidir. Birdenbire büyük miktarlarda yemek tüketmek sindirim sistemini zorlayabilir ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir.
Hafif ve Azar Azar Yemek: İftar ve sahurda hafif ve azar azar yemek sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sorunlarını önler. Büyük öğünler yerine daha küçük porsiyonlar tercih edilmelidir.
Tatlı ve Şekerli İçeceklerden Kaçınma: İftar ve sahurda aşırı asitli, şekerli ve tatlı içeceklerden (hazır meyve suyu, enerji içecekleri gibi) kaçınılmalıdır. Bu tür şekerli içecekler kan şekerinin hızlı yükselmesine ve düşmesine neden olabilir, bu da açlık hissini artırabilir.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek, oruç tutan kişilerin sağlığını korumak ve oruç ibadetini daha rahat bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilir. Beslenme uzmanlarına danışarak kişisel beslenme planları oluşturmak önemlidir.