ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Soğuk ayran aşı, özellikle yaz aylarında serinletici ve besleyici bir çorba olarak tüketilen geleneksel bir Türk yemeği olarak karşımıza çıkıyor. İşte soğuk ayran aşı çorbasının tarifi:
MALZEMELER:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/2 su bardağı haşlanmış buğday (dövme)
- 1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 adet salatalık
- 2-3 dal taze nane
- 2-3 dal taze dereotu
- 2-3 dal taze maydanoz
- Tuz
HAZIRLANIŞI:
Yoğurt ve Ayran Karışımı:
- Yoğurdu derin bir kaseye alın. Üzerine su ekleyerek çırpın ve ayran kıvamına getirin. İstediğiniz kıvama göre su miktarını ayarlayabilirsiniz.
Malzemelerin Hazırlanması:
- Haşlanmış nohut, buğday ve yeşil mercimeği soğutun.
- Salatalığı yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayın.
- Taze nane, dereotu ve maydanozu ince ince kıyın.
Birleştirme:
- Çırpılmış yoğurt karışımına haşlanmış nohut, buğday ve yeşil mercimeği ekleyin.
- Doğranmış salatalık, taze nane, dereotu ve maydanozu ekleyin.
- Tuzunu ekleyip karıştırın.
Servis:
- Çorbayı buzdolabında bir süre soğuttuktan sonra soğuk olarak servis yapın. İsteğe bağlı olarak üzerine zeytinyağı gezdirebilir veya nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.