Skolyoza zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir!

Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, skolyoz tedavi edilmediğinde, bel fıtığı, boyun fıtığı ya da kamburlaşma gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlara yol açabileceğine işaret etti.

Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, günün büyük bir kısmını bilgisayar başında geçirenler ile ağır çanta taşıyanların bel ve sırt eğriliği riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Opr. Dr. Saraçoğlu, özellikle uzun süre yanlış oturma pozisyonunda kalan ve ağır yük taşıyan bireylerin, skolyoz gibi omurga eğriliklerinden etkilenebileceğini vurguladı.

SKOLYOZ ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMEZSE BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, bel ve sırt ağrılarının, genellikle omurganın üç boyutlu düzlemdeki eğriliklerinden kaynaklandığını ve bu durumun halk arasında sırt veya bel eğriliği olarak bilindiğini söyledi. "Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan skolyoz, zamanında tedavi edilmediği takdirde ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor." diyen Dr. Saraçoğlu, skolyoz tedavi edilmediğinde, bel fıtığı, boyun fıtığı ya da kamburlaşma gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlara yol açabileceğini belirtti.

ÇOCUKLARDA SIRT AĞRILARI İHMAL EDİLMEMELİ

Büyüme çağındaki çocuklarda sırt ağrılarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Saraçoğlu, “Erkek çocuklarda 10-12 yaş arasında, kız çocuklarında ise 8-9 yaşlarda hızlı boy uzamaları görülür. Bu dönemde sırt ağrıları varsa, çocukların skolyoz olma riski yüksek olabilir. Ebeveynler, çocuklarındaki bu tür ağrıları umursamamalı, mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır” dedi. Dr. Saraçoğlu, bilgisayar başında uzun süre oturmanın veya ağır çanta taşımanın bu tür eğrilikleri tetikleyebileceğini, dolayısıyla erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Opr. Dr. Saraçoğlu, erken teşhis konulduğunda, sırt ve bel ağrılarının ameliyat gerektirmeden tedavi edilebileceğini belirtti. Özellikle pozisyon bozuklukları nedeniyle oluşan sırt ağrılarının, uygun tedavi yöntemleriyle giderilebileceğini dile getiren Saraçoğlu, “Erken teşhis ile hastalar ağrılarından kurtulabilir ve cerrahi müdahale gereksiz hale gelebilir. Uzun süre bilgisayar başında oturan, ağır yük taşıyan kişilerde bu tür ağrılar sıkça görülüyor. Çalışanlar, öğrenciler, bankacılar gibi yoğun iş temposunda olan bireylerin duruşlarını doğru bir şekilde düzeltmeleri önemlidir” diye konuştu.

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Kalıtsal omurga eğrilikleri konusunda da uyarıda bulunan Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, küçük yaşlardaki skolyoz vakalarının ameliyatla düzeltilebileceğini, ancak bu tür eğriliklerin genellikle evde uygulanan basit egzersizler ve yüzme gibi aktivitelerle de tedavi edilebileceğini söyledi. Dr. Saraçoğlu, “Barfiks çekmek ve yüzme yapmak gibi fiziksel aktiviteler, özellikle 5. sınıf ile lise son sınıf arasındaki gençlerde sıklıkla karşılaşılan omurga eğriliklerinin tedavisinde yardımcı olabilir” dedi.

Özellikle yüzmenin sırt ağrılarını geçirmekte etkili olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, eğriliklerin önlenmesi için korse kullanımı ve yüzme gibi egzersizlerin önerildiğini belirtti.

Ortopedik sağlık için pozisyonun önemine dikkat çeken Dr. Saraçoğlu, “Farkında olmadan omurga sağlığını riske atabiliriz. Hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun duruş alışkanlıkları geliştirmek ve düzenli egzersiz yapmak, uzun vadede büyük sağlık problemlerinin önüne geçebilir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri