Smear testi nedir? Smear testi neden yapılır?

Smear testi kadın doğum uzmanları tarafından istenilen ve belirli bir yaştan sonra tüm kadınların rutin muayeneleri sırasında yaptırması gereken testlerden biri olarak araştırılıyor. Peki smear testi nedir? Smear testi neden yapılır? İşte detaylar...

Smear testi rahim ağzında anormal bir gelişme olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılan bir testtir. Birçok kadın tarafından araştırılan bir test olarak smear testi nedir ve nasıl yapılır? Smear testi neden yapılır? Detaylar haberimizde...

SMAER TESTİ NEDİR?

Smear testi, rahim ağzı kanseri taraması için kullanılan bir tıbbi testtir. Bu test aynı zamanda Pap testi olarak da adlandırılır. Smear testi, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri ve anormallikleri tespit etmek amacıyla yapılan bir incelemedir.

SMAER TESTİ NASIL YAPILIR?

  • Hasta, bir muayene masasına sırt üstü uzanır ve jinekolog veya eğitimli bir sağlık uzmanı tarafından jinekolojik spekulum adı verilen bir alet kullanılarak rahim ağzı görünür hale getirilir.

  • Rahim ağzından bir numune alınır. Bu numune, rahim ağzındaki hücrelerin yüzeyinden hafifçe kazınır ve bir örnekleme cihazı veya spatula kullanılarak alınır.

  • Numune, bir cam slayt üzerine yayılır ve laboratuvar incelemesi için gönderilir. Laboratuvar teknisyenleri bu numuneyi inceleyerek rahim ağzındaki hücrelerde herhangi bir anormallik veya kanser öncüsü değişiklikleri belirler.

SMEAR TESTİ NEDEN YAPILIR?

Smear testi, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur. Erken aşamada yakalanan rahim ağzı kanseri, daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu nedenle, kadınlar genellikle belirli yaş aralıklarında smear testi yaptırmaları önerilir. Önerilen tarama sıklığı ülke ve sağlık kuruluşlarına göre değişebilir, bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerini takip etmek önemlidir. Smear testi, cinsel yaşam başladığında veya belirli bir yaşa ulaşıldığında başlamak üzere birçok ülkede önerilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri