Sütte Solitin uyarısı! Ne yediğinize dikkat edin!

Süt ve süt ürünlerinde Solitin isimli ölümcül bir kimyasal bulunduğu iddia edildi. Tüketicilere bu ürünün bulunabileceği ürünler konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

Süt ve süt ürünlerinde Solitin isimli ölümcül bir kimyasal bulunduğu, bu nedenle tüketicilerin dikkatli olması gerektiği ifade edildi. Hacettepe Tıp Fakültesi Biyokimya Uzmanı Dr. Gülden Semavi, Solitin’in gıdalarda hiç bulunmaması gereken bir kimyasal olduğunu ifade ederek, süt ve süt ürünlerinde bu maddeye karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Ankara Hıfzıssıhha Gıda Denetim Bölümü Başkan Yardımcısı Gönül Özdeğer ve iki asistanının Solitin adlı kimyasalla ilgili çalışmaları ve yayınları nedeniyle ölüm tehdidi aldıklarını açıkladıklarını ifade eden Semavi, bu kişilerin bu nedenle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

“MELAMİNİMSİ BİR PLASTİK”

Teyit.org'da yer alana habere göre, Solitin’in gıdalarda hiç bulunmaması gereken bir kimyasal olduğunu ifade eden Semavi, “Basit olarak, melaminimsi bir plastik. Süt, yoğurt, ayran ve sütün girdiği her çeşit besine katılıyor çünkü bu molekül su ile inanılmaz şekilde bağlanarak kıvam arttırıyor. Bu da hem imalat prosesleri açısından zaman kazandırıyor, hem gıda doğallığını kaybettiğinden son kullanma tarihini uzatıyor ve firmaların stoklu çalışmasını sağlıyor, hem de maliyeti inanılmaz düşürerek firmaların rekabet gücünü arttırıyor. Çocuklarınıza elli kuruşa gofret, çikolata ve süt ürünleri alabilmeniz, evlerimize çeşit çeşit peynir, yoğurt, hazır sütlü tatlı vs. girebilmesi hep bu yüzden” dedi.

AĞIR TIBBI SORUNLARA NEDEN OLABİLİYOR

Biyokimya Uzmanı Dr. Gülden Semavi, solitinin bir trikalsit bileşiği olduğunu belirterek, “Yani doğada en bol ve bedava bulabileceğiniz türden, tebeşir gibi, alçı taşı gibi. Oysa bu bileşik böbreklerden atılırken tubuluslarda glomerüllerde birikiyor ve filtrasyonu yani böbreklerin kanı süzmesini engelliyor. Sonuç: böbrek yetmezliğine uzanan ağır tıbbi sorunlar. Serum üre ve kraetinin düzeylerinde artış, devamlı yorgunluk hali, bellek ve konsantrasyon bozuklukları. Almanya Solingen üniversitesi Psikiyatri bölümünün 2009’da yaptığı bir araştırmaya göre de şizofreni gelişimi” diye konuştu.

TÜKETİCİLER BESİNLERDE SOLİTİN’İ NASIL ANLAR?

Üretici firmaların Solitin’i hiçbir şekilde ürün etiketlerinde bildirmediklerini, buna rağmen alınan ürünlerde Solitin olup olmadığının anlaşılabileceğini kaydeden Semavi, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

“Aldığınız sıvı ürünler (süt, ayran, çikolatalı süt vs) için; bir metali (çatal, kaşık vs) el yakacak düzeyde ısıtın ve test etmek istediğiniz sıvıya batırarak çalkalayın, metali çıkardığınızda birbirinden ayrılmış öbekler halinde beyaz topaklar görürseniz o üründe Solitin var demektir. Peynir vs. türü ürünlerde ise üründen bir parça alarak sirkeli suya koyun. Eğer sirkeli suyun üzerinde beyazımsı bir tabaka görürseniz o üründe Solitin var demektir. Çikolata, gofret türü ürünlerde ise ürünü elinizle basitçe kırın, eğer kırığın her iki tarafında süt beyazı noktalar varsa o üründe de Solitin var demektir. Bu bilgileri çevremize yayalım. AB ülkelerinde izin verilmeyen bu katkı maddesinin üretici firmalar tarafından daha fazla kullanılmasını engelleyelim.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri