ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ozan Ünlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla meyve yemenin tip 2 diyabeti nasıl etkilendiğini ele aldı. Dr. Ünlü, çalışmaların meyve yemenin tip 2 diyabet için koruyucu bile olduğunu gösterdiğini söyledi.
Tip 2 diyabetlilerin günlük karbonhidratlarının bir kısmını meyvelerden almalarının da diyabetin kötüleşmesini ve tüm nedenli ölümleri önlediğini ifade eden Dr. Ünlü, “Unutmayın, meyveleri doğal şekilde tüketmekten bahsediyorum. Meyve suyu, konserve meyve, veya kurutulmuş meyvelerden değil. Yalnız şöyle küçük bir dipnot ekleyeyim, çalışmalar meyve çeşitlerini birbirlerinden çok ayırmıyor. O yüzden ekstra dikkat etmek isteyen tip 2 diyabeti olan kişiler, glisemik indeksi (GI) yüksek diğerlerinden olan Kavun (yüksek GI) Karpuz (yüksek GI) Ananas (orta-yüksek GI) Muz (düşük-orta GI) Mango (düşük-orta GI) Papaya (düşük-orta GI) meyveleri az tüketmeli.” dedi.
TÜRKİYE'DE MEYVELERDEKİ İLAÇ (PESTİSİT) KONUSUNDA NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?
Dr. Ünlü, meyvelerde bulunan pestisitlerle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Meyvelerin üzerinde kalan pestisitlerin sağlık problemlerine yol açabileceği ve meyvelerden alabileceğiniz faydaları azaltabileceği ve hatta tersine çevirebileceği doğru. ABD'de her sene 'kirli 15' diye bir liste çıkarılıyor ve ilaç kalıntısı en çok ve en az olan 15 meyve ve sebze açıklanıyor. Bununla ilgili ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının geçtiğimiz yıllarda birkaç çalışmasını görsem de, bu şekilde her sene halka açıklanan bir liste bulamadım (lütfen varsa buradan paylaşın) ama ülkemizde belirlenen ve kabul edilebilir düzeyler için denetlemeler yapıldığını düşünüyorum, bunlar tabii ki herkesle paylaşılırsa daha iyi olabilir."
PESTİSİT İLE İLGİLİ BİR ÖNLEM VAR MI?
Ünlü, pestis ile ilgili önlem noktasında şunları ifade etti: "Çalışmalar meyveleri suyla yıkamanın pestisitleri büyük ölçüde azalttığını, özellikle karbonatlı suda 15 dakika bekletmenin, ilaç kalıntısını neredeyse yok ettiğini gösteriyor. Özellikle bebek ve çocuklara verilen meyvelerde bunlar alışkanlık haline getirilebilir.”
Dr. Ünlü, yazdıklarının kişisel sağlık problemlerini bilen ve muayene eden doktorların tavsiyelerinden daha uygun olamayacağını belirterek, kişinin doktorunun önerilerine uyması gerektiğini hatırlattı.