Toplu tüketim yerlerinde ve etikette alerjen bildirimi nasıl yapılıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yer alan “Bunları Biliyor muydunuz?” köşesi, gıda tüketimiyle ilgili önemli bilgileri vatandaşlarla paylaşıyor. anadolugazete.com.tr olarak, bu bilgileri derleyip okuyucularımıza sunmaya devam ediyoruz. Üç soru ve üç cevap ile merak edilen konuları haberleştirerek vatandaşları güvenilir gıda tüketimi konusunda bilinçlendirmek ve doğru bildikleri yanlışları düzeltmeye katkı sunuyoruz.

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Gıda alerjileri, bağışıklık sisteminin belirli gıda maddelerine aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum, genellikle çocukluk döneminde başlasa da her yaşta görülebiliyor. Gıda alerjisi olan kişiler kendi hazırladıkları yiyeceklerde buna dikkat ederken, toplu tüketim yerlerinde veya restoranlarda yemek yediklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar. Gıda alerjileri, sağlığı ciddi şekilde etkileyebiliyor ve bazı durumlarda yaşamı tehdit edici hale gelebiliyor. Peki bu konuda ne yapmamız gerekiyor?

Bugün bu konuya cevap arıyoruz. “Toplu tüketim yerlerinde alarjen bildirimi yapılması zorunlu mu?”, “Alerjiye veya intoleransa neden olan en önemli madde veya ürünler hangileridir?” ve “Etikette alerjenler nasıl belirtiliyor?” sorularını cevaplandıracağız.

TOPLU TÜKETİM YERLERİNDE ALARJEN BİLDİRİMİ YAPILMASI ZORUNLU MU?

Toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen madde bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu bildirim afiş, yazı tahtası, menüler vasıtasıyla yapılabilir. Konu ile ilgili örnek afiş çalışması Bakanlığımız tarafından yapılmıştır.

ALERJİYE VEYA İNTOLERANSA NEDEN OLAN EN ÖNEMLİ MADDE VEYA ÜRÜNLER HANGİLERİDİR?

Alerjiye veya intoleransa neden olan belirli madde veya ürünler

Gluten içeren tahıllar: buğday (ör. kılçıksız buğday ve kamut), çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit türleri ve bunların ürünleri

  • Kabuklular (Crustacea) ve bunların ürünleri
  • Yumurta ve yumurta ürünleri
  • Balık ve balık ürünleri
  • Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri
  • Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri (laktoz dahil)
  • Sert kabuklu meyveler: Badem (Amygdalus communis L.), fındık (Corylus avellana), ceviz (Juglans regia), kaju fıstığı (Anacardium occidentale), pikan cevizi (Carya illinoiesis (Wangenh.) K.Koch), brezilya fındığı (Bertholletia excelsa), antep fıstığı (Pistacia vera), macadamia fındığı ve Queensland fındığı (Macadamia ternifolia) ve bunların ürünleri
  • Kereviz ve kereviz ürünleri
  • Hardal ve hardal ürünleri
  • Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri
  • Kükürt dioksit ve sülfitler (tüketime hazır veya üreticilerin talimatlarına göre hazırlanan ürünler için, toplam SO2 cinsinden hesaplanan konsantrasyonu 10 mg/kg veya 10 mg/L’den daha fazla olanlar)
  • Acı bakla ve acı bakla ürünleri
  • Yumuşakçalar ve ürünleri

ETİKETTE ALERJENLER NASIL BELİRTİLİYOR?

Bileşenler listesinde alerjiye neden olan madde veya ürün adları, bu bilgiyi listenin geri kalan bölümünden açıkça ayıran bir yazı dizgisi vasıtasıyla (örneğin, punto, stil veya arka plan rengi aracılığıyla) vurgulanır.

İçindekiler: Buğday Unu, Şeker,Fruktoz Şurubu, Glukoz Şurubu,), Fındık, Toz Kakao, Süttozu, Yumurta, Tuz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri