Türkiye risk altında! 2035 yılında yetişkinlerin yarısı bu hastalıkla karşı karşıya!

Dünya genelinde 4 milyardan fazla insanın fazla kilolu veya obez olduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler,Türkiye'de 2035 yılında yaşayan yetişkinlerin yarısının obez riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bayındır İçerenköy Hastanesi'nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler, obez kişilerde diyabet, kalp-damar rahatsızlıkları, depresyon ve kanser gibi hastalıkların daha sık görüldüğünü belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Dünya Obezite Federasyonu'nun 2023 verilerine göre dünya genelinde 4 milyardan fazla insanın fazla kilolu veya obez olduğu belirtildi.

Açıklamada, en hızlı artışın ise çocuklar arasında yaşandığı ve 2020'ye göre iki kat artış olduğu kaydedildi.

Ayrıca, Türkiye'de 2035 yılında yaşayan yetişkinlerin yarısının obez olacağı tahmin ediliyor.

Küçükler, obezitenin sadece dış görünüşle ilgili basit bir kilo alımı olmadığını vurgulayarak, vücuttaki yağ dokusunun aşırı artışının önemli bir hastalık olduğunu ifade etti.

Küçükler, obez kişilerde, diyabet, kalp-damar hastalıkları, depresyon ve kanser gibi hastalıkların daha sık görüldüğünü ve bu hastalıkların obez kişilerin yaşam sürelerini kısaltabileceğini belirtti.

Obezitenin gelişiminde birden fazla faktörün rol oynadığını belirten Küçükler, genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenme, hormonal nedenler ve ilaçlar, stres ve düzensiz uyku gibi etkenlerin obeziteye yol açabileceğini aktardı. Ayrıca, ailedeki beslenme alışkanlıklarının da önemli olduğunu, yaşla birlikte metabolizmanın yavaşladığını ve hormonal hastalıkların da kilo alımına neden olabileceğini söyledi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri