Türkiye risk altında! Türkiye'nin yarısı ...

Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Alper Sönmez, Türkiye'de her üç kişiden birinin obezite ile mücadele ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Alper Sönmez, Türkiye'de her üç kişiden birinin obezite ile mücadele ettiğini vurgulayarak, "Eğer karşı koymazsak, obezitenin yükü altında kalabiliriz." dedi.

Hastane tarafından yapılan açıklamada obezite, günümüzün en ciddi sağlık problemlerinden biri olarak nitelendirildi. Aşırı yağ birikimi sonucu sağlığı tehdit eden bu durum, kronik hastalıklara davetiye çıkarıyor ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile hareketsiz yaşam tarzı hastalığın artışında önemli rol oynuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) geçtiğimiz yıl yayınladığı rapora göre, global çapta 1 milyardan fazla insanın obez veya aşırı kilolu olduğu kaydedildi. Bu artış eğilimi, Türkiye'de özellikle endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.

4 Mart Dünya Obezite Günü münasebetiyle konuşan Prof. Dr. Sönmez, Türkiye'nin yakın bir gelecekte nüfusunun yarısının obezite ile karşı karşıya kalabileceğini öngördüğünü belirtti.

40 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA OBEZİTE DAHA YAYGIN

Prof. Dr. Sönmez'e göre, Türkiye obezite konusunda Avrupa'da önde gelen ülkeler arasında yer alıyor ve bu durumdan en çok kadınlar etkileniyor. Özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda obezitenin yaygın olduğunu belirten Sönmez, genetik faktörlerin yanı sıra sosyal ve çevresel stresin, kalitesiz uyku ve modern yaşam tarzının obeziteyi tetikleyen ana faktörler olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sönmez, obezitenin 200'den fazla hastalığı tetikleyebileceğini ve bu durumun özellikle tip 2 diyabet ile yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Obeziteyle mücadelenin, ilaç veya cerrahi müdahalelerden önce gelen bir toplum sağlığı meselesi olduğunu vurgulayan Sönmez, bu konuda toplumsal bir bilinç ve mücadelenin şart olduğunu belirtti.

Sönmez, çocuklarda görülen obezitenin de gelecek nesiller için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu konuda hem çocukların hem de ebeveynlerin doğru bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Sönmez, obezitenin önlenmesi adına toplu bir çaba sarf edilmesinin öneminin altını çizdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri