Türkiye'de 'bilinçsiz ilaç kullanımı' yaygınlaşıyor!

Türkiye'de bilinçsiz ilaç kullanımı ve ilaç atıkları evlerde büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Son araştırmalara göre, Türkiye Sağlık Vakfının verilerine göre, halkın büyük bir kısmı sağlık sisteminden ilaç temininde sorun yaşamıyor ancak yüzde 53,2'si tedavi süreçlerinde gereksiz ilaç kullanıldığını düşünüyor.

Türkiye Sağlık Vakfı'nın verilerine göre, ankete katılanların yüzde 67,7'si tedavi sonrası ilaçlarını evde ecza dolabında saklarken, yüzde 5,1'i ise bu ilaçları çöpe atıyor. Katılımcıların yüzde 94'ü evlerinde zamanı dolmuş en az bir kutu ilaç bulundurduklarını belirtiyor.

TÜRK HALKI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA YETERLİ BİLİNCE SAHİP DEĞİL

Ayrıca, son iki yılda reçetelenen ilaçlardan en az birini hiç kullanmayanların oranı yüzde 63,3 olarak saptandı. Bu durum ecza dolaplarında tutulan ilaçların maliyetini de artırıyor; katılımcıların yüzde 37,8'i ecza dolaplarındaki ilaçların bedelinin 100-500 lira arasında olduğunu, yüzde 27,1'i 500 ila bin lira arasında olduğunu ifade ediyor.

Araştırmaya göre, Türk halkı ilaç kullanımı konusunda yeterli bilince sahip değil. Rahatsızlıklarında doktor yerine reklam, arkadaş veya akraba tavsiyelerine güvenenlerin oranı ise yüzde 86,1'e ulaşıyor. Bu durum, sağlık risklerini artırabilecek bilinçsiz ilaç kullanımı eğilimlerini gözler önüne seriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri