Araştırmalara göre dünyada kalp ve damar rahatsızlıklarından sonra en çok can alan ve tedavi sürecinin zor olduğu hastalıkların başında kanser geliyor. Binlerce türü bulunan kanser hastalığı giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre her altı ölümden birinin nedeni kanser oluyor.
Kansere neden olan temel faktörler arasında ise tütün veya alkol kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre kanserden dolayı gerçekleşen her üç ölümden birinin bu risklerden doğduğunu belirtiyor. Bu faktörlerin en riskli olanı ise tütün kullanımı olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de nüfus artışı devam ediyor ancak her geçen gün yeni kanser tanısı teşhis edilen hasta sayıları da artıyor. Özellikle 75 yaş üzerinde olan her dört kişiden biri kansere yakalanıyor.
Dünya Kanser İstatistikleri verilerine göre erkeklerin kansere yakalanma riskleri daha yüksek oluyor. Dünya genelinde erkeklerde kanser teşhisi kadınlara oranla yüzde 25 daha fazla görünüyor. Bunun temel sebebi ise sigara kullanımından kaynaklı olduğu görülüyor. Dünya Kanser İstatistikleri’ i verilerine göre 8 erkekten biri ve 11 kadından biri kansere yakalanarak hayatını kaybedebiliyor.
HANGİ KANSER TÜRÜ ÜLKEMİZDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR?
Türkiye Kanser İstatistikleri’ ne göre ülkemizde 35 kanser türü sıkça görülüyor. 2020 verilerine göre ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında akciğer kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri, tiroid kanseri yer alıyor.
Kalın bağırsak kanserinin kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser olduğu belirlendi. Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri, tiroid kanseri, bağırsak kanseri ve rahim kanseri oluyor. Erkeklerde ise akciğer kanseri, prostat kanseri, bağırsak kanseri, mesane kanseri ve mide kanseri sıkça görülen kanserler arasında yer alıyor.