Türkiye'de kene vakaları artıyor! Kenelerden insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir?

Hava sıcaklarının artmasıyla beraber Türkiye'de kene vakaları da görülmeye başlandı. Sıcak havalarla birlikte artan kene vakaları birçok vatandaşın korkulu rüyası. Peki, kenelerden insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Türkiye'de kene vakaları son yıllarda artış göstermeye başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye'de kene vakaları görülmeye başlıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nı (KKKA) bulaştıran keneler bu yıl daha erken görülmeye başlandı. Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas’ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum hattında kene vakalarının yoğun şekilde görüldüğünü belirten uzmanlar, dış ortamda çalışan vatandaşları ve piknikçileri uyardı. Uzmanlar ise vakaların Türkiye genelinde arttığına dikkati çekerek, temmuz ve ağustos aylarına dikkat çekti.

Keneler, çeşitli hastalıklara neden olabilen parazitlerdir. İşte kenelerin yol açabileceği bazı önemli hastalıklar:

Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı, en yaygın kene kaynaklı hastalıklardan biridir. Borrelia burgdorferi adlı bakterinin neden olduğu Lyme hastalığı, baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve karakteristik bir cilt döküntüsü ile kendini gösterir. Tedavi edilmezse eklem, kalp ve sinir sistemi sorunlarına yol açabilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)

Bu viral hastalık, Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü tarafından oluşturulur ve keneler aracılığıyla bulaşır. Yüksek ateş, kanama, kas ağrıları ve bazen ölümcül olabilir.

Rocky Mountain Spotted Fever

Bu hastalık, Rickettsia rickettsii adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır ve keneler yoluyla bulaşır. Şiddetli baş ağrısı, ateş, döküntü ve kas ağrıları gibi belirtiler gösterebilir.

Anaplazmoz

Anaplasma phagocytophilum adlı bakterinin neden olduğu bu hastalık, ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir.

Babesiosis: Babesia adlı parazitlerin neden olduğu bu hastalık, genellikle kene ısırığı yoluyla bulaşır. Ateş, titreme, terleme, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtiler görülebilir.

Ehrlichiosis

Ehrlichia adlı bakterilerin neden olduğu bu hastalık, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve bazen döküntü ile kendini gösterebilir.

Tuleremi

Francisella tularensis adlı bakterinin neden olduğu bu hastalık, kene ısırığı, hayvan teması veya solunum yoluyla bulaşabilir. Belirtileri arasında yüksek ateş, ülserler, lenf bezlerinde şişlik ve baş ağrısı bulunuyor.

Bu hastalıkların çoğu antibiyotiklerle tedavi edilebilir ancak erken tanı ve tedavi önemli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri