Türkiye'de yeni keşfedilmeye başladı! Topuk dikenini kökünden söküyor, ilaçları tahtından ediyor...

Topuk dikeni günlük hayatta kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayan sancılı bir süreçtir.

Sık sık ayakta duran, çıplak yakla taş zeminde yürüyen, aşırı kilolu kişilerde oluşuyor. Topuk dikeninin neden olduğu ağrı çoğu zaman keskin bir bıçak saplanıyor hissi gibi olabiliyor. Ancak birazdan öğreneceğiniz doğal yöntem sayesinde topuk dikeni acısını yok edebileceksiniz.

Bir çok insanda görülen topuk dikeni doğal tedavisini sizlerle paylaşmak istedik. Topuk dikeni acısını dindiren yöntem bulundu: Her evde bulunuyor, kesin çözüm sağlıyor.

Hint inciri, Frenk İnciri, Dikenli İncir gibi isimlerle de bilinen kaynana dili, kaktüs familyasından bir bitki olup hemen her toprak tipi üzerinde yetiştirilebiliyor. Yüzyıllardır insan sağlığını korumak adına tercih edilen kaynana dilinin, insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi biliniyor.

Bu bitkinin adı kayınvalide dili olarak geçiyor bitkinin üst kabuğunu alıp küçük doğrayıp has zeytinyağı ile 3-4 yemek kaşığı koyun ve kaynatıp ılık olarak ağrıyan yere sürün. Ayağınıza poşet geçirin sabaha kadar kalsın ve 1 hafta ara vermeden uygulayın.

Acı pul biberi ezin topuğunuza sürün gece ve sabaha kadar bırakın 3-5 gün yapınca iyi geliyor fakat 1-2 seferde iyileşiyor

Genel olarak Amerika kıtasından Dünya'ya ihraç edilmesinin yanı sıra, yetiştirilmesi kolay bir bitki olan kaynana dili, ülkemizde de son yıllarda oldukça ilgi görmeye başladı. Pek çok ilaç firması tarafından medikal ilaçların yapımında da kullanılan kaynana dilinin faydaları ise şu şekilde sıralanıyor;

-Tip-II diyabet hastlarında, şeker düşürücü özelliğinin yanı sıra, vücuttaki insülin dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor

- Tansiyon hastaları tarafından tansiyonu düşürmesi için kullanılmaktadır

- Antioksidan özelliği ile, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir

- Lifli yapısı sebebiyle, sindirim sistemini rahatlatmaktadır

-Tarih boyunca askerler tarafından, açık yaralarını tedavi etmek için kullanılan kaynana dili, antioksidan yapısı ile ezilip açık yara bölgesine sürüldüğünde, bölgedeki enfeksiyon tehlikesini gidermektedir. İyi bir yara temizleyicisi olmasının yanı sıra, iltihap kurutucu özelliği de vardır.

- İltihap kurutucu özelliği ile, akne ve sivilce üzerinde de etkilidir.

- Kozmetik firmaları tarafından da çokça tercih edilen kaynana dilinin, farklı türlerde losyonu, merhemi ve kremi bulunmaktadır

- Lifli yapısı ile obeziteye karşı kilo vermeye yardımcıdır.

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?

Topuk dikenleri uzun süre boyunca kas ve bağ dokusunda meydana gelen zedelenme, aşırı yük binmesi veya zorlanma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Aşırı zorlama, topuk kemiğinin (kalkaneus) baskılanmasına ve topuk dikeninin oluşmasına neden olur.

Topuk dikeni genellikle zaman içinde gelişir. Egzersiz veya spor sonrası aniden ortaya çıkmaz. Topuk dikeni, çoğunlukla topuk ağrısı gibi erken belirtiler verebilir. Bu belirtileri göz ardı etmemek ve en kısa süre içinde mutlaka bir hekime danışmak gerekir.

Topuk dikeni genel olarak sert yüzeylerde yürümek, desteksiz ayakkabılar giymek, koşmak, zıplama veya atlamadan kaynaklanabilir. Ayrıca topuk dikeni bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Bunlar;

Artrit
Obezite
Ortopedik olmayan ayakkabılar
Yürüme sorunları
Parmak arası terlik

Topuk dikeni olan birçok insanda genellikle plantar fasiit de vardır. Topuk ve ayak parmaklarınız arasında uzanan sert, lifli dokunun yürürken acı vermesidir. Plantar fasiit olması topuk dikeninin gelişmesine olanak sağlar.

TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ

Topuk dikeni sabahları atılan ilk adımla birlikte ağrıya neden olmaktadır. Bu ağrı gün içinde azalmalar gösterse de, gün sonunda artarak devam edebilmektedir.

Topuk dikeni yaş ilerledikçe daha sık olarak ortaya çıkabilir. Genellikle spor için uygun olmayan sert tabanlı ayakkabılarla uzun süre yürüyüş yapmak, kronik olarak travmaya maruz kalmak, bazı romatizmal hastalıklar, hamilelik veya obezite gibi durumlarda da gözlemlenebilmektedir. Topuk dikenin en sık karşılaşılan belirtileri ise;

Sabah yataktan çıkarken atılan ilk adımda topukta bıçak gibi keskin ağrı
Gün içinde kesik kesik ağrı
Topuk iltihabı veya topuk şişmesi
Topuk altında kemik benzeri çıkıntı

Topukta yürümeyi zorlaştıran bir hassasiyet hissi gibi durumlar gözlemlenebilir.
Topuk dikeni olan kişilerde yukarıdaki belirtiler gözlemlenebileceği gibi, bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri