Uzm. Dr. Galip Erdem “dışkı kıvamının yumuşaması veya sıklığının artması şeklinde” tanımlanabilir. Hastalık, yaz aylarında artan sıcaklıkların mikroorganizmaların üremesine uygun ortam sağlamasıyla daha sık görülür. Akut gastroenterit genellikle ateş, kusma ve karın ağrısı ile birlikte seyreder ve genellikle 7 ila 14 gün içinde kendiliğinden düzelir.
ROTA VİRÜSÜ EN SIK GÖRÜLEN ETKEN
Dr. Erdem, akut gastroenteritin virüs, bakteri ve benzeri mikroorganizmalar tarafından tetiklenebileceğini ifade etti. En sık karşılaşılan etkenin rota virüsü olduğunu vurgulayan Erdem, rota virüsünün 3 yaş altı çocuklarda en sık hastaneye yatış nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Rota virüsü aşılarının, akut gastroenterit korumasında etkili olduğunu söyledi. Ayrıca, dehidratasyon ve elektrolit dengesizliğinin, hastalığın en önemli klinik bulguları olduğunu ekledi.
BELİRTİLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Akut gastroenterit, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Dr. Erdem, tedavi sürecinde vücudun kaybettiği su ve tuzun yerine konulmasının amaçlandığını açıkladı. Küçük çocuklarda anne sütü ve mamaya devam edilmesinin yanı sıra sıvı-elektrolit dengesinin sağlanması önemlidir. Büyük çocuklar için ise yoğurt, ayran, haşlanmış patates, et ve pirinçli yiyecekler ile bol su tüketimi önerilmektedir. Havuç ve muz gibi besinlerin de tüketilmesi tavsiye edilmektedir. İştah azalsa bile beslenmeye devam edilmelidir. Şiddetli vakalarda, mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altı çizildi.
HİJYEN VE BESLENME ÖNERİLERİ
Hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemini vurgulayan Uzm. Dr. Erdem, oral dehidratasyon sıvıları ve probiyotiklerin kullanımının faydalı olacağını söyledi. İshal düzelene kadar az yağlı ve düşük posalı gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Yağ ve lif açısından zengin gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.