Diyetisyen Renan Güneş, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, kırmızı etin yüksek kolesterol ve doymuş yağ içeriğine sahip olduğunu dile getirdi. Bu nedenle şeker hastaları, kilo kontrolü yapmak isteyenler, yüksek kolesterol veya böbrek-karaciğer sorunları olanlar için aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
PİŞİRME VE SAKLAMA ÖNERİLERİ
Güneş, kurban kesiminin hijyenik koşullarda yapılması gerektiğini vurgularken, taze kesilen etin sindiriminin zor olduğuna dikkat çekti. Etlerin buzdolabında 1-2 gün bekletilmesi gerektiğini ve uygun şekilde saklanmamasının mikroorganizmalarla besin zehirlenmesine yol açabileceğini ifade etti.
SAĞLIKLI PİŞİRME İPUÇLARI
Beslenme uzmanı, etin sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, etin kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmesini önerdi. Ayrıca, etin günlük pişirilecek miktarlarda bölünerek buzlukta saklanması gerektiğini ve çözdürülmesi için mikrodalga veya buzdolabının kullanılması gerektiğini belirtti.
PORSİYON VE TÜKETİM NASIL OLMALI?
Güneş, et tüketimini bir öğünle sınırlı tutmanın, yanında C vitamini içeren sebzelerle tüketmenin etin sağlıklı bir şekilde sindirilmesine ve demir emiliminin artmasına yardımcı olacağını vurguladı. Ayrıca, et tüketimini artırmakla birlikte günlük su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
TATLI TERCİHİ KONUSUNDA ÖNERİLER
Son olarak, Diyetisyen Güneş, bayramlarda aşırı tatlı tüketiminin de sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sütlü veya meyveli tatlıların şerbetli ve hamurlu tatlılara tercih edilmesini önerdi.