Ramazan ayı, oruç tutmanın yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da değiştirdiği için uzmanlar, özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Geniş iftar sofralarının kilo artışında etkili olduğunu belirten Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Beyza Vural Öten, ramazan ayında kilo artışını önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.
Gün içinde alınan öğünlerin azalmasına rağmen kilo artışının yaşanabileceğini belirten Öten, bunun nedeninin geniş iftar sofraları olduğunu ifade etti.
Sahurda ve iftarda dengeli beslenmek gerektiğini vurgulayan Öten, şu tavsiyelerde bulundu:
"İftar sofraları aç karnına hazırlanan ve büyük olan sofralar nedeniyle bu ayda kilo artışları yaşanabilir. Bir diğer kilo artışı nedeni ise gün boyunca acıkmamak için aşırı miktarda ve hızlı bir şekilde yemek tüketmektir. Bu durumu önlemek için, hamur işi ve şerbetli tatlıların belli aralıklarla tüketilmesi önemlidir. Ne kadar çok hamur işi tüketilirse, beklenenin aksine daha fazla acıktırır ve susatır."
Oruç tutmanın faydalı olabilmesi için öğünlerin dengeli oluşturulması gerektiğini vurgulayan Öten, iftarda daha az yemek tüketmek için sofrada mutlaka başlangıç olarak çorba bulunması gerektiğini söyledi.
İftarda çok sıcak veya çok soğuk yiyeceklerin mide rahatsızlığına neden olabileceğini belirten Öten, orucun ılık su ile açılabileceğini söyledi. Orucu su, hurma ve çorba ile başlamanın önemli olduğuna dikkat çeken Öten, çorba tüketiminden sonra yemeğe en azından 3-4 dakika ara verilmesi gerektiğini vurguladı.
Öten, iftarda kızartma ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
Tabağın yarısında yeşillik; kalan kısmında et, baklagiller ve diğer yarısında tahıl, bulgur gibi ürünlere yer verilebilir. Ancak burada önemli olan çorba tüketiminden sonra ara verilmesidir. Böylelikle ani tansiyon ve kan şekeri yükselmeleri ile midede şişkinlik önlenmiş olur."
İftar sonrasında hemen içilen çayın demir eksikliğine yol açabileceğini belirten Öten, çayın iftardan 1-1,5 saat sonra; tatlıların ise iftardan 2 saat sonra, yatmadan 2 saat önce tüketilmesinin daha doğru olacağını belirtti.
"SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİN"
Ramazan ayında tatlı tüketiminin normalden daha fazla olduğunu ve kilo artışının en önemli nedenlerinden birinin aşırı tatlı tüketimi olduğunu ifade eden Öten, "Uzun süren oruçtan sonra kan şekeri düşüşü ile tatlı ihtiyacı artar. Kilo artışını önlemek için şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Daha küçük porsiyonlar tercih edilmelidir." diye belirtti.
"RAMAZAN PİDESİNİ KONTROLLÜ TÜKETİN"
Ramazan ayının en popüler lezzetlerinden biri olan ramazan pidesinin kilo almamak için iftardan çok sahurda kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirten Öten, "Çay, kahve gibi içecekler iftarda; sahurda ise şekersiz kompostolar tüketilmelidir. Ayrıca ramazan ayında spor, iftardan hemen önce veya iftardan birkaç saat sonra yapılmalıdır." diye uyarıda bulundu.