Pekmez, içeriğindeki ilaçlar ve bazı maddeler dışında, doğrudan kana karışan bir besin maddesi içermesiyle dikkat çekiyor.
Pekmezin zengin içeriği arasında B1, B2, B3 vitaminleri ve demir gibi birçok besin maddesini içermesi, sağlıklı beslenme açısından önemli bir kaynak olma potansiyelini ortaya koyuyor. Bu özellikleriyle pekmezin, vücuda enerji sağlama, bağışıklık sistemini güçlendirme ve demir eksikliği gibi sorunları giderme konularında etkili oluyor.
PEKMEZİN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ
Pekmez, Anadolu'nun geleneksel besinlerinden biridir ve şeker içermeyen, şekerli meyve sularının kaynatılmasıyla elde edilen koyu ve tatlı bir şuruptur. Üzüm, keçiboynuzu, elma gibi çeşitli meyvelerden yapılabilir. Besin değeri meyveye göre değişir; karbonhidrat, enerji, B vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Bir yemek kaşığı pekmez, 29 kalori, 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum sağlar.
Pekmez, içerdiği glikoz ve fruktoz sayesinde vücuda hızla enerji sağlar. Kan yapıcı, kansızlık giderici, kemik sağlığı destekleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici, öksürük kesici gibi faydaları bulunur. Ayrıca ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Diyabet hastaları, hamile/emziren anneler, hastalar, çocuklar, kilo almak isteyenler için önemli bir besin olan pekmez, cilt hastalıklarının tedavisine de yardımcı olabilir. Ancak aşırı tüketim ishal ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Yetişkinler için günlük 1-2 yemek kaşığı, çocuklar için 1-2 tatlı kaşığı tüketimi önerilir.
Pekmezin saklanması önemlidir; evde yapıldığında serin ve güneş görmeyen bir yerde, marketten alındığında ise buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ayrıca çok yüksek ısıya maruz bırakılmamalı, donan pekmez bain-marie yöntemiyle eritilmelidir.