Prof. Dr. Bozdağ, özellikle 40 yaş üzerindeki kadınlarda gebelik şansının önemli ölçüde azaldığını, 46-47 yaş ve sonrasında ise tüp bebek tedavisinin etkili bir çözüm olmayabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, yaşın kadınların üreme sağlığı üzerindeki belirleyici etkisini şu şekilde açıkladı:
“Örneğin 40 yaşındaki bir kadında tüp bebek tedavisinin başarı oranı yaklaşık yüzde 20-25 civarındayken, 35 yaşın altındaki kadınlarda bu oran yüzde 60-65 arasında değişiyor. Ancak 46-47 yaşlarında ve sonrasında bu oran maalesef yüzde 5’in altına düşebiliyor. Bu yüzden, 46 yaş ve sonrasında tüp bebek tedavisinin verimli bir çözüm olma ihtimali oldukça düşük.”
Tüp bebek tedavisinin her çift için uygun olmadığını belirten Bozdağ, tüp bebek dışında farklı tedavi yöntemlerinin de mevcut olduğunu ifade etti. Bozdağ, şunları kaydetti:
"Tüp bebek, tek başına çözüm yolu değildir. Bazı hastalar için daha basit ve etkili tedavi yöntemleri de mevcuttur. Örneğin, polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklar, tüp bebekten önce basit ilaç tedavileriyle başarıyla yönetilebilir. Bu durumda, eğer eşin sperm testi normalse ve tüplerde bir sorun yoksa, genellikle basit ilaç tedavisi ile başarı elde edilebiliyor."
ALTERNATİF YÖNTEMLERLE GEBELİK ŞANSI
Bozdağ, polikistik over sendromu (PCOS) gibi yaygın hastalıkların, ilaç tedavisi ile yönetilebileceğini ve bu tedavi ile başarı oranının oldukça yüksek olabileceğinden söz ederek, şunları kaydetti:
“Polikistik over sendromu, her 6-8 kadından birinde görülen bir hastalık ve bazı kadınlarda kıllanma ve tüylenme artışı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Eğer eşin sperm sayısı normalse ve tüplerde bir sorun yoksa, basit ilaç tedavisi ile gebelik oranı yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor.”
Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, tüp bebek tedavisinin başarısının yaşla birlikte azaldığına dikkat çekerek, gebelik şansının en yüksek olduğu dönemde, tüp bebek tedavisine başvurulması gerektiğini vurguladı.
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi ve rezervi azaldığı için, tüp bebek tedavisi de daha az verimli hale gelebilir. 35 yaş ve sonrasında tüp bebek tedavisinin başarılı olma oranı önemli ölçüde düşer. Bu nedenle, gebelik için en verimli yaşlarda, yani 35 yaş öncesi veya erken 30’lar, tüp bebek merkezlerine başvurmak çok önemlidir.”