Uzmanlar okulların açılmasıyla artan enfeksiyon risklerine dikkat çekiyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgün Taban, okulların açılması ve sonbaharın gelmesiyle birlikte çocuklarda artan enfeksiyon risklerine karşı aileleri uyararak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınması gereken önlemleri anlattı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Taban, sağlıklı bir çocuğun yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini, bu sayının okul döneminin ilk 1-2 yılında 10-12'ye kadar çıkabileceğini belirtti. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 70-90'ının virüslerden kaynaklandığını vurgulayan Taban, bu tür enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımına gerek olmadığını ifade etti. “Bağışıklık sistemimizin gücü, enfeksiyon hastalıklarına karşı direncimizi belirler” dedi.

HİJYEN KURALLARINA DİKKAT!

Kış hastalıklarından korunmanın en etkili yollarından birinin hijyen kurallarına uyulması olduğunu kaydeden Dr. Taban, çocukların en az 20 saniye boyunca sabun ve su ile ellerini yıkamasının önemini vurguladı. “Öksürme ve hapşırma sonrası ellerin yıkanması, kişisel eşyaların diğer çocuklarla paylaşılmaması gibi konularda çocukların bilinçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

VİTAMİNLERİN ÖNEMİ

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli su tüketiminin de şart olduğunu belirten Dr. Taban, A, C ve D vitaminlerinin bu süreçte önemli rol oynadığını söyledi. “Dengeli protein, karbonhidrat ve yağ içeriği ile zengin vitamin kaynakları olan meyve ve sebze tüketimi sağlanmalıdır. Şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, su içmek bağışıklık sağlığını korur” diye ekledi.

D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini belirten Dr. Taban, bebeklerin yaşamın ilk gününden itibaren günde 400 ünite D vitamini alması gerektiğini, bir yaşından sonra ise bu miktarın 600 üniteye çıkacağını ifade etti. D vitamini eksikliği düşünülüyorsa, çocuk hekimi tarafından değerlendirme yapılmasının önemine değindi.

EGZERSİZ VE UYKU İLİŞKİSİ

Düzenli egzersizin ve kaliteli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Dr. Taban, çocuklara yaşlarına uygun sporlar yapmaları için yönlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için düzenli uyku alışkanlığının kazandırılmasının önemine dikkat çekti. “Uyku saatinden en az bir saat önce ekran süresinin kısıtlanması, kaliteli bir uyku için gereklidir” dedi.

Okul ortamına uyum sağlama sürecinin çocuklarda stres ve endişe seviyesini artırabileceğini belirten Taban, bu tür durumlarda stres azaltıcı aktivitelerin önemine dikkat çekti. “Stresin azaltılması, çocukların bağışıklık gelişimi için kritik bir rol oynar” diye konuştu.

Ailelerin çocuklarının sağlığına yönelik alacakları bu basit ama etkili önlemlerle bağışıklık sistemini güçlendirmeleri mümkün.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri