Uzmanlar sonbaharda yeni koronavirüs varyantı bekliyor!

Bilim insanları, dünyada hızla yayılan yeni bir koronavirüs varyantı olan XEC'ye karşı uyarıda bulundu. Haziran ayında Almanya'da tespit edilen ve sonrasında İngiltere, ABD, Danimarka gibi ülkelerde görülen XEC varyantı, yakında baskın tip haline gelebilir. Uzmanlar, yeni varyantın mutasyonları nedeniyle sonbaharda daha geniş çapta yayılabileceğini belirtiyor.

XEC, Omicron alt varyantlarından biri olarak ortaya çıkmış olsa da, mevcut aşıların güncellenmiş versiyonları bu yeni varyantı doğrudan hedeflemiyor. University College London Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux, XEC'nin bulaşıcılık oranının yüksek olabileceğini, ancak aşıların yine de ciddi vakaları önlemeye yardımcı olacağını vurguluyor. Balloux, “XEC'nin bu kış baskın varyant haline gelme olasılığı var,” diyerek uyarıda bulundu.

Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol ise varyantın yayılmasının henüz yeni başladığını, ancak birkaç ay içinde geniş çapta kontrolü ele alabileceğini söylüyor. Topol, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada, “XEC'nin bir dalgaya dönüşmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor, ancak kontrolü ele alması muhtemel,” dedi.

AŞILAR HÂLÂ ETKİLİ, ANCAK...

Sonbaharda artması beklenen vaka sayılarıyla birlikte uzmanlar, aşıların hala ciddi hastalık ve ölümleri önleme konusunda güçlü olduğunu hatırlatıyor. Güncellenen aşılar, önceki varyantlara karşı daha iyi koruma sağlıyor olsa da, XEC'ye yönelik özel bir çalışma yapılmış değil. Ancak aşıların bu varyanta karşı da kısmen etkili olması bekleniyor.

BELİRTİLER SOĞUK ALGINLIĞINA BENZİYOR

XEC varyantının semptomları, soğuk algınlığı ve grip ile benzerlik gösteriyor. Yüksek ateş, yorgunluk, vücut ağrıları, öksürük ve boğaz ağrısı en yaygın belirtiler arasında yer alıyor. Çoğu insan Covid-19'dan birkaç hafta sonra toparlanırken, tam iyileşme süreci bazen daha uzun sürebiliyor.

YENİ BİR DALGA KAPIDA MI?

Uzmanlar, XEC'nin baskın varyant olma potansiyeline dikkat çekiyor ve sonbahar ile kış aylarında artan vakalara karşı önlem almanın önemini vurguluyor. Toplumun, hijyen kurallarına uyması ve aşılarını güncel tutması gerektiği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri