Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, kene vakalarıyla ilgili olarak, "Bu yıl hastanemize 21 hasta başvurdu ve maalesef 2 ölüm vakası yaşandı." açıklamasında bulundu.
Karakeçili, şimdiye kadar hastaneye 21 şüpheli vaka başvurduğunu belirtirken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının genellikle hava sıcaklıklarının artması ve kenelerin aktifleşmesiyle nisan-mayıs aylarında hızla arttığını ifade etti. Karakeçili, bu yıl özellikle nisan ayında çok sayıda kene vakası gözlemlediklerini söyledi.
Karakeçili, mayıs ayında hava şartlarının bir miktar soğumasıyla vaka artış hızının kırıldığını belirtirken, hastanede takip edilen vaka sayısının 21 olduğunu ve bunlardan 5'inin sonucunun henüz kesinleşmediğini, birkaçının negatif olduğunu ancak 10'dan fazlasının pozitif tanı aldığını açıkladı.
Mayıs ayında vakalarda bir miktar düşüş yaşandığını vurgulayan Karakeçili, ancak haziran ve temmuz aylarında vakalarda ciddi bir artış olabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Bu yıl 21 hastadan 2 ölüm vakası olduğunu ve bazı hastaların tüm müdahalelere rağmen yanıt vermediğini belirtti.
KKKA belirtilerinin grip hastalığına benzediğini aktaran Karakeçili, hastaların özellikle belirtileri genellikle grip ile karıştırabildiklerini ve hastaların şiddetli baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtilerle başvurduğunu söyledi. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanların hayvanlarla temas halindeyse sağlık kurumlarına başvurmaları gerektiğini vurguladı.
Karakeçili, vatandaşların KKKA'ya karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, korunma önlemlerinin özellikle böcek kovucu ilaçlar kullanmak olduğunu ve pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının etkili bir önlem olduğunu ifade etti. Karakeçili, ayrıca açık renkli kıyafetler giyilmesi ve kapalı ayakkabılar tercih edilmesinin faydalı olduğunu söyledi.