Uzmanlar uyardı: Salçalı yemeğe tuz katmak kalbinizden edebilir

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, hipertansiyon ve kalp hastalarına yönelik önemli uyarılarda bulunarak, salçalı yemeklerde fazladan tuz kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Sarıkaya, ev yapımı salçaların içerdiği yüksek miktarda tuzun sağlık açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, özellikle kalp, tansiyon ve damar hastalarının bu konuda daha hassas olması gerektiğini vurguladı.

TUZ TÜKETİMİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Dr. Sarıkaya, salçalı yemeklerde ekstra tuz kullanmanın sağlık açısından zararlı olduğunu dile getirerek, “Salçanın besleyici özelliklerinden faydalanırken içerdiği tuz oranına da dikkat etmeliyiz. Ev yapımı salçalar genellikle bol tuz içermekte ve bu da özellikle tuzu sınırlaması gereken kalp, tansiyon, böbrek ve damar hastaları için risk oluşturuyor. Bu nedenle, bu tür yemeklere ekstra tuz eklememek büyük önem taşıyor” dedi.

GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ 5 GRAMI AŞMAMALI

Sağlıklı bir bireyin günde en fazla 5 gram tuz tüketmesi gerektiğine işaret eden Dr. Sarıkaya, fazla tuz tüketiminin birçok hastalığın önünü açabileceğini belirtti. “Ev yapımı salçalardan vazgeçemeyenler, az tuzla hazırladıkları salçaları cam kavanozlarda vakumlayarak buzdolabında saklayabilirler. Tuz tüketimi kontrol altına alınmadığında kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu yüzden günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi sağlığımız açısından kritik bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

DOĞAL SALÇA TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUNMALI

Dr. Sarıkaya, doğal ev yapımı salçaların sağlıklı olduğunu düşünen bireylerin de tuz oranına dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak, “Ev yapımı salça kullanırken sağlığımızı riske atmamak için tuz miktarını mutlaka kontrol edelim.” uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri