Yüksek sıcaklar Türkiye genelinde etkisini gösteriyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Merve Bayram, sıcaklık ve nem artışının vücut üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine işaret etti.
Özellikle vücut ısısının yükselmesinin, beyin başta olmak üzere diğer hayati organlar üzerinde zararlı etkiler yaratabildiğini belirten Bayram, su tüketiminin önemine vurgu yaparak, susamadan önce su içmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Hava sıcaklığındaki artışın metabolizmayı zorladığını ve terleme yoluyla vücut ısısının dengelenmeye çalışıldığını dile getiren Bayram, özellikle kronik hastalığı olanların beslenmelerine daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Sıvı takviyesinin hayati önem taşıdığını belirten Bayram, günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini önererek, su içmeyi kolaylaştırmak için suyun içine taze meyve parçaları, nane, limon, zencefil veya salatalık eklenebileceğini dikkati çekti.
Beslenme konusunda da uyarılarda bulunan Bayram, sıcak havalarda yağlı, baharatlı ve şekerli besinlerden kaçınılması gerektiğine dikkati çekti.
Vitamin ve mineral içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı yiyeceklerin tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu belirten Bayram, Akdeniz tipi beslenmenin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkati çekti.
Son olarak, gıda güvenliğine de dikkat çeken Bayram, sıcak günlerde besinlerin güneşte uzun süre bekletilmemesi gerektiğini ve özellikle et ve süt ürünlerinin çabuk bozulabileceğini hatırlattı.