Şerbetli tatlı mı sütlü tatlı mı? Uzmanlar uyarıyor!

Baklava, kadayıf, revani, şekerpare, şambali, halka ve ekmek tatlısı gibi birçok şerbetli ve kızartılan hamur tatlılar ramazanda iftar sofralarını süslüyor. Peki, şerbetli tatlı mı sütlü tatlılar mı tüketilmeli? İşte bu sorunun cevabı haberimizde...

Ramazan ayında, iftardan sonra tatlı seçimi çok önemli. Hem şerbetli hem de sütlü tatlılar, ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ramazan ayında iftardan sonra birçok vatandaş şerbetli ya da sütlü tatlı tüketmeyi tercih ediyor. Ancak beslenme uzmanları, şerbetli tatlı tüketimi konusunda vatandaşları sürekli uyarıyor. Ramazan ayında şerbetli tatlı mı yoksa sütlü tatlı mı tercih edilmeli? işte bu sorunun cevabı haberimizde...

Baklava, kadayıf, revani, şekerpare, şambali ve halka ve ekmek tatlısı gibi şerbetli ve kızartılan hamur tatlılar ramazan ayında sofraları süslüyor.

Bu tatlılar genellikle daha şekerli ve yoğun enerji içerirler. Bu nedenle, uzun saatler boyunca aç kaldıktan sonra hızlı bir şekilde tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltebilir, bu da insülin seviyelerinde ani dalgalanmalara ve sonrasında hızlı bir şekilde açlık hissinin geri gelmesine neden olabilir. Ayrıca, mide ve sindirim sistemini rahatsız edebilir.

Sütlü tatlılar ise genellikle şerbetli tatlılara göre daha hafif oldukları için beslenme uzmanları tarafından tüketilmesi tavsiye ediliyor. Sütlü tatlılar protein açısından daha zengin, daha hafif ve sindirim sistemi üzerinde de daha az yük oluşturuyor. Ancak, yine de sütlü tatlılar içerisinde şeker içerdikleri için tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir.

ŞERBETLİ TATLILAR DAHA YÜKSEK KALORİLİ!

Şerbetli tatlılar genellikle daha yüksek kalori ve şeker içerirler. Kilo kontrolü veya diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik rahatsızlıklar söz konusu ise, sütlü tatlılar daha iyi bir seçenek olabilir. Sütlü tatlılar daha hafif ve daha az kalorili. Sütlü tatlılar, içerdikleri süt nedeniyle kalsiyum, protein ve bazen B vitaminleri açısından zengindir. Bu vitaminler, şerbetli tatlılarda genellikle daha az bulunur. Ancak uzmanlar haftada 2 gün sütlü tatlı tüketilebileceğini belirtiyorlar.

İFTARDAN 2 SAAT SONRA TATLI TÜKETİLMELİ!

Tatlının tadını çıkarırken, miktarına dikkat etmek, yavaş yemek ve tatlıyı direkt olarak iftardan hemen sonra değil, iftardan 2 saat sonra tatlı tüketmek gerekiyor.

Sağlıklı bir ramazan geçirmek için, tatlının yanı sıra, iftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı besinleri tercih etmek gerekiyor. Protein (yumurta, süt, yoğurt, peynir, beyaz-kırmızı et), çiğ meyve- sebze ve sağlıklı karbonhidratları (yulaf, tam tahıllı ekmekler vs.) tercih etmek gerekiyor. Gün içinde yeterli miktarda su tüketmeyi de unutmamak lazım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri