Uzmanlar uyarıyor: Yeni aldığınız kıyafeti yıkayın!

Dermatoloji Uzmanı Doktor Necla Eryılmaz, mağazadan alınan yeni kıyafetlerin yıkanmadığı takdirde cilde zarar verdiğini söyledi.

Sıklıkla yapılan kıyafet alışverişi dikkat edilmediği takdirde kabusa dönüşebiliyor. Uzmanlar, yeni alınan kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerektiği konusunda tüketicileri uyarıyor. Dermatoloji Uzmanı Doktor Necla Eryılmaz, mağazadan alınan yeni kıyafetlerin yıkanmadığı takdirde cilde zarar verdiğini söyledi.

Eryılmaz, mağazadan alışveriş yapan tüketicilerin aldıkları kıyafetleri "temiz" olduğunu algıladıklarını belirterek, kıyafetler yıkanmadan giyildiği zaman birtakım sıkıntıların ortaya çıkabileceğine işaret etti.

Özellikle bebek ve çocukların ciltlerinin daha hassas olduğunu ifade eden Eryılmaz, yıkanmadan giydirilen kıyafetlerin cilt sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Tekstil ürünlerinin üretim aşamasında birtakım boyalar kullanıldığını dile getiren Eryılmaz, şöyle konuştu:

"Yine birtakım kimyasallarla boyalar sabitleniyor. Bu nedenle yıkanmadan giyildiği zaman özellikle atopik çocuklarda, hassas ciltli kişilerde maalesef birtakım ciltte kızarıklıklar, irritasyonlar yapabiliyor. Bu nedenle yeni aldığımız kıyafetleri mümkünse ılık suda da olsa makinede veya elimizde mutlaka yıkamamız gerekir. Özellikle çocuklar için hassas yıkama deterjanları ile yıkamayı tercih ederiz."

Yıkanmayan kıyafetlerdeki tehlikenin sadece kimyasal kirlilik veya boya kirliliği olmadığını aktaran Eryılmaz, günümüzde internet alışverişlerin çok arttığını söyledi.

Kıyafetlerin mağazada denenmiş olduğunu vurgulayan Eryılmaz, şunları kaydetti:

"Bir kişi veya birden çok kişi tarafından deneniyor. Bunlar denenme sırasında eğer deneyen kişide herhangi bakteriyel bir enfeksiyon, viral bir enfeksiyon veya günümüzde son bir kaç senedir çok uğraştıran parazitik enfeksiyonlardan uyuz dediğimiz hastalık eğer o kişide varsa kıyafet yoluyla temasla ikinci deneyen kişiye bulaşabiliyor. Polikliniğimize başvuran hastalarda maalesef bu bir alerjik reaksiyon ya da bakteriyel enfeksiyon dediğimizde ilk sorduğumuz şeylerden birisi bir kıyafet denediniz mi, farklı bir yerde yatılı kaldınız mı ilk bunları soruyoruz. O nedenle özellikle uyuz maalesef son yıllarda çok sık karşılaştığımız ve pek çok hastalıkla karışan bir parazitik enfeksiyon. Kıyafetlerle ortalama 10-15 dakikalık temas yetiyor. O kıyafeti daha önce alıp deneyen kişinin ne kadar süre üzerinde durdurduğunu bilmiyoruz. Dolayısıyla alınan kıyafetlerin yıkanması gerekiyor. Uyuzu olduğundan emin olduğumuz kişilerde kıyafetlerin 60 derece üzerinde yıkanmasını istiyoruz. Eğer uyuz açısından şüphelenmişsek mutlaka yüksek ısıda yıkanmasını istiyoruz. Ama tüm kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması özellikle yeni kıyafetlerde yapısını bozabiliyor. Öncelikle ılık bir suda deterjan artıkları giderecek şekilde yıkanmasını mutlaka tavsiye ediyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri