İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal Baysal, sağlıklı beslenen bireylerde genellikle vitamin ve mineral eksikliklerinin nadir görüldüğünü, ancak sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olan kişilerde bu eksikliklerin çeşitli şikayetlere neden olabileceğini vurguluyor.
Dr. Serdal Baysal, vücudun kendisinin üretemediği vitamin ve minerallerin besinler ya da takviyeler yoluyla alınması gerektiğini söylüyor. A vitamini eksikliğinin cilt kuruluğu, yüksek tansiyon, saç ve tırnak kırılmaları, görme bozuklukları, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Baysal, B1 vitamini eksikliğinde dolaşım, sinir ve sindirim sistemlerinde bozukluklar ile halsizlik görülebileceğini ifade ediyor. B6 vitamini eksikliğinde ise sinir sistemi problemleri, halsizlik, böbrek taşı oluşumu ve kansızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilirken, B12 vitamini eksikliği alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi bozukluklarına yol açabiliyor.
Magnezyum eksikliğinin sık rastlanan bir durum olmadığını belirten Baysal, şeker hastalığı, kronik alkolizm, sigara kullanımı, kanser, mide-bağırsak hastalıkları ve böbrek rahatsızlıklarının magnezyum eksikliğine sebep olabileceğini söylüyor. Bu eksikliği gidermek için koyu yeşil sebzeler, tam tahıllar, fındık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi ve kuruyemiş gibi besinlerin tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, demir eksikliğinin de iç hastalıkları kliniklerinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Baysal, bu durumun genellikle kansızlık olarak bilindiğini ve mide-bağırsak sistemi kanserleri gibi ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini ifade ediyor. Demir eksikliğini önlemek için kırmızı et, kuru baklagiller, tavuk eti, balık, yumurta, kuruyemiş, yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Baysal, kahve, çay, süt ve posalı gıdaların ise demir emilimini bozarak eksikliğe neden olabileceğini belirtiyor.