Vitiligo belirtileri nedir? Vitiligo neden olur?

Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak da bilinen vitiligo, ciltte pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Vitiligo belirtileri nedir? Vitiligo neden olur? İşte detaylar…

Vitiligo, melanosit adı verilen hücrelerin zarar görmesi veya yok olması sonucu ortaya çıkıyor. Melanositler, cildin rengini veren melanin pigmentini üretiyor. Vitiligoda, melanositler yeterli miktarda melanin üretemez veya melanin üretmeyi tamamen durdurur. İşte bu durum, ciltte beyaz lekeler oluşmasına neden oluyor.

Vitiligo lekeleri herhangi bir cilt bölgesinde görülebilir, ancak en sık yüz, eller, kollar, bacaklar, dudaklar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür.

VİTİLİGONUN BELİRTİLERİ

  • Ciltte beyaz lekeler
  • Lekeler genellikle simetrik olarak oluşur
  • Lekeler vücudun herhangi bir yerinde görülebilir
  • Lekeler zamanla büyüyebilir veya yayılabilir

Vitiligonun tedavisi yoktur, ancak tedavi yöntemleri mevcut. Tedavi yöntemlerinde, mevcut lekelerin boyutu ve rengi azalır ve yeni lekelerin oluşumu önlenir. UVB ışınları veya psoralen ve UVB kombinasyonu (PUVA tedavisi) ile yapılan fototerapi, lekelerin boyutunu ve rengini azaltmaya yardımcı olur ya da İmmünoterapi ile bağışıklık sisteminin melanositlere saldırmasını önler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri