Vücuttaki vitamin eksikliklerini nasıl anlarız?

İnsanlar, genellikle vücutlarında meydana gelen birtakım değişiklikleri anında fark etmezler. Fark edildiğinde dahi önemsenmeyen bu belirtiler için uzmanlar vitamin eksikliği olması ihtimaline karşı uyarıyor...

Vitamin eksikliği genellikle belirtiler ve semptomlar aracılığıyla anlaşılabiliyor. Ancak, vitamin eksikliği belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor ve başka sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Çoğu zaman görmezden gelinen belirtiler için uzman dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor...

HANGİ BELİRTİ NEYİN HABERCİSİ?

Vitamin eksikliklerinin en belirgin semptomu yorgunluk ve halsizlik olarak kendisini gösteriyor. Bununla birlikte saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi belirtiler de baş gösteriyorsa genellikle ortaya demir eksikliği çıkıyor. Demir eksikliğinde, el ve ayaklarda soğukluk, çarpıntı, nefes darlığı gibi durumlar da meydana gelebiliyor.

Ciltte meydana gelen bazı sorunlar da A vitamini eksikliğinden kaynaklanabiliyor. A vitamini eksikliği cilt kuruluğu ve soluk cilt gibi sorunlara yol açıyor. A vitamini eksikliğinden dolayı meydana gelen bir diğer sorun ise göz rahatsızlıkları. Yeterli derecede A vitamini almayan kişilerde gece körlüğü gibi rahatsızlıklar oluşabiliyor.

Genel olarak sık hasta olmak, bağışıklık sisteminin düşük olması da, özellikle C vitamini, D vitamini ve çinko eksiklikleriyle ortaya çıkıyor.

Kas zayıflığı ve kemik hastalıklarının görüldüğü durumlar da özellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşuyor. D vitamini, kalsiyum ve K vitamini eksiklikleri kemik sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Unutkanlık, konsantrasyon eksikliği gibi sorunların kaynağı da B vitamini eksikliği olabiliyor. özellikle B12 vitamini eksikliği, konsantrasyon problemlerine yol açabiliyor.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, genel bir doktor muayenesi yaptırmakta fayda var!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri