Psikolog Buse Şimşek, yılbaşı döneminin bireylerde derin bir duygusal yük ve stres kaynağı oluşturabileceğini ifade etti. Şimşek, "Toplumun dayattığı neşe, mutluluk ve başarı beklentileri, çoğu bireyi kendisiyle ve hayatıyla ilgili sorgulama sürecine sokar. Yeni yılın gelmesi, umut ve motivasyon duygularıyla ilişkilendirilse de bu dönem, bazı kişilerde derin bir kaygı oluşturabilir" dedi.
Şimşek, yılbaşı kararlarının ise kişilere hayatlarında kontrol sahibi olduklarını hissettirebileceğini belirterek, "Yeni bir başlangıç düşüncesi, zor bir yıl geçirenler için güçlü bir iyileşme kaynağı olabilir. Ancak bu süreç, bazı bireylerde aşırı hedef koyma ve başaramama korkusu yaratabilir" şeklinde konuştu.
GERÇEKÇİ OLMAYAN HEDEFLER KAYGIYA YOL AÇABİLİR
Yeni yıl kararlarının bazen kişiyi stres altına sokabileceğini vurgulayan Şimşek, "Yeni bir sayfa açma beklentisi, gerçekçi olmayan hedefler ve bu hedeflere ulaşamama korkusu, kaygıya yol açabilir. Özellikle mükemmeliyetçi kişiliklerde, bu durum anksiyete ve motivasyon kaybına neden olabilir" dedi.
Şimşek, sosyal medyanın da bireyler üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine dikkat çekerek, "Sosyal medya ve reklamlar, 'mutlu olma' ve 'başarıyı kutlama' temalarını sürekli vurgular. Bu, bazı bireylerde yalnızlık ve yetersizlik hissini derinleştirebilir. Özellikle yalnız yaşayanlar ve kayıp yaşamış bireyler, yılbaşı kutlamalarındaki bu temalarla daha fazla zorlanabilir" ifadelerini kullandı.
Yılbaşı döneminin ekonomik olarak da bir tüketim beklentisi yarattığını belirten Psikolog Şimşek, "Yılbaşı dönemi, hediye alma zorunluluğu, dışarıda yapılan kutlamaların maliyeti ve her şeyin 'en iyisi' olmasına yönelik baskı, özellikle ekonomik zorluklar yaşayan bireylerde kaygı ve suçluluk hissini tetikleyebilir" dedi.
Şimşek, bu dönemin kişilerin geçmiş yıl değerlendirmeleriyle birlikte geleceğe dair yeni hedefler koymalarına da yol açtığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu süreç, kişinin yaşamında değişim ihtiyacını fark etmesine neden olabilir. Kariyer, ilişkiler veya kişisel gelişim gibi konularda değişiklik yapma isteği, bireyde motivasyon yaratabilir ancak aynı zamanda kaygı da oluşturabilir."
Şimşek, "Kendinize şefkatli olun, gerçekçi hedefler belirleyin, geçen yılın öğrettiklerine odaklanın ve sosyal medyanın üzerinizdeki etkisini kontrol edin" dedi.
Ekonomik planlama yaparak, sosyal bağlantılara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Eğer zorlanıyorsanız, profesyonel destek almak da önemli" diyerek, bireylerin ihtiyaç duyduklarında yardım almaktan çekinmemeleri gerektiğini belirtti.