Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler: Uzmanından püf noktaları!

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, Türkiye’de zeytinyağında taklit ve tağşişin yaygınlaştığını, bu durumun tüketiciler için ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken unsurları paylaştı. Kıvrak, "Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarını kimse gazoz şişesinde, güneş altında pazar yerinde satmaz. O yağlar değerlidir." dedi.

Dr. Kıvrak, Türkiye’de zeytinyağında taklit ve tağşişin yaygınlaştığını, bu durumun tüketiciler için ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade ederek, "Sahte zeytinyağları, kokusundan ve tadından rahatlıkla anlaşılabilir. Özellikle plastik boya kokan yağlar, başka bir yağ olduğunu gösterir." ifadelerini kullandı.

Teknolojinin gelişmesiyle sahte zeytinyağı üretiminin de arttığını belirten Kıvrak, "Bazı üreticiler zeytinyağına aroma ve klorofil ekleyerek tüketicileri yanıltmaya çalışıyor." dedi.

Kıvrak, bu nedenle zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Zeytinyağında yağlı boya kokusu olmamalıdır. Zeytinyağı, yol kenarlarından veya pazar yerlerinden alınmamalıdır. Zeytinyağının rengine aldanmamak önemli çünkü içerisine gıda boyası eklenebilir. Çayır çimen kokmalı, ağızda acılık ve genizde yakıcılık hissettirmelidir. Coğrafi işaretli ürünler tercih edilmelidir. Sanal pazarlardan alınacak ürünler, ilçe tarım ve ticaret odası üzerinden sorgulanmalıdır. Zeytinyağı fiyatı, borsa fiyatlarının altında ise sahte olma ihtimali yüksektir."

Kıvrak, "Unutmayın ki, semt pazarlarında her satış yapan zeytinyağı üreticisi değildir. Sahte yağları kimyasal ve duyusal analizlerle tespit etmek mümkündür." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam ve Sağlık Haberleri