Yaşlanmaktan korkmayın… İhtiyarlığı geciktirmek elimizde… (6)

Ümit Yurtkuran

Normal şartlarda vücudumuz Allah’ın koyduğu yasalara göre muntazam bir şekilde çalışır. Ancak yaşlılık süremiz ile bu süreçte ortaya çıkacak “Hastalıklar ve ihtiyarlık seviyemiz tamamen vücudumuzu tanımamıza, göstereceğimiz ilgiye alakaya, yaşam tarzımıza, beslenme şeklimize ve vücudumuzun (iç ve dış olmak üzere) genel bakımıyla doğrudan ilgilidir.”

Evet yaşlanma süremizi uzatmak ve sağlıklı yaşlanarak ihtiyarlığı geciktirmek, hastalıkları en az seviyeye indirmek, daha kaliteli, daha konforlu, daha enerjik, daha üretken, daha verimli bir yaşlılık geçirmek, yani nasıl yaşlanacağımızı yönetmek kesinlikle elimizdedir. Temel olarak “Hücresel fonksiyon bozukluğu” olarak tarif edebileceğimiz tek bir hastalık ve ihtiyarlık sebebi vardır. Bu sebep ortadan kaldırıldığı vakit yaşlansak da ihtiyarlığımız gecikecektir.

Bana göre ihtiyarlığa engel olabilmek; insanın ana rahmine düştüğü andan itibaren ölünceye kadar geçen süreyi hastalıklar veya ihtiyarlık açısından bir bütün olarak ele almasına bağlıdır. Çünkü “Hastalık nedenleri bebeklik çağında başka, yaşlılık döneminde başka değildir. Yaşınız ne olursa olsun hastalık nedenleri hep aynıdır.”

Sadece bir önceki dönemde yapılan doğruların ya da hataların bir sonraki dönemi çok ciddi şekilde etkilediği bilinmelidir. Örneğin “Bebekliğimizde anne babanın yaptığı doğrular ya da yanlışlar çocukluğumuzu, çocukluğumuz gençliğimizi, gençliğimiz orta yaşlılığımızı, orta yaşlarda yapılanlar da ileri yaşlardaki sağlık durumumuzu çok ciddi şekilde etkilemektedir.” Bu nedenle hangi dönemde daha bilinçli yaşamaya başlarsak daha sonraki dönemlerin daha rahat, daha uzun ve daha sağlıklı geçirileceği unutulmamalıdır.

Anne – baba adaylarının “Bebek sahibi olmaya karar verdikleri andan itibaren, o bebeğin tüm ömrü boyunca sağlığı açısından başına gelecek her şeyin de temelini attıklarını bilmeleri gerekir.” Yumurta ve spermin sağlık kalitesi kesinlikle bebeğin de sağlık kalitesini etkileyecek ve gerekli müdahaleler yapılmadığı taktirde de yaş ilerledikçe (lehine ya da aleyhine) büyüyerek devam edecektir.

Yaşınız kaç olursa olsun, hayatınızı geriye doğru düşünüp, yapılanları ya da yaptıklarınızı hatırlayacak olursanız doğru ya da yanlış yapılan her şeyin bu günkü yaşantınız ve sağlık durumunuz üzerinde etkili olduğunu göreceksiniz.
(Devam edecek)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.