Başkanın bu günkü konuğu yemek ve ağırlama sektöründe bir Türkiye markası olma yolunda hızla ilerleyen FESLEĞEN CATERİNG firmasının 3 ortağından birisi olan Nihat Zalaltuntaş.TÜSİAV hizmetler sektörünün de başkanlığını yapan konuğumla Türkiye de yemek ve ağırlama sektörünü enine boyuna konuştuk. İşte dopdolu ve zevkli bir söyleşiyle karşınızdayız.
Veli Sarıtoprak: Sizi tanıyabilir miyiz?
Nihat Zalaltuntaş: 1977 yılında Ankara’da doğdum. 2001 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Gıda sektöründeki yerimiz 1999 yılı, Ankara Toptancı Halinde başladı. Çeşitli kurum ve kuruluşların mutfaklarının (askeri kurumlar, hastaneler, üniversiteler, kolejler) ve büyük marketlerin taze sebze ve meyve tedarikçisi olarak hizmet verdik.
Veli Sarıtoprak: Fesleğen Grubu bize tanıtır mısınız?
Nihat Zalaltuntaş: 2004 yılında tedarikçi firma olmaktan öteye geçerek, hizmet sektöründe de var olmak amacıyla, catering firması kurmaya karar verdik. Kendi tecrübelerimizden ve diğer catering firmalarının tecrübelerinden yola çıkarak hizmet kalitesini, gıda güvenliğini, lezzeti, hijyeni ve en önemlisi insan sağlığını desteklemeyi ve korumayı ilke edinerek FESLEĞEN CATERİNG firmasını 2008 yılında kurduk. Fesleğen Catering Mesut-Murat ve Nihat Zalaltuntaş adında üç kardeşin hayali ve projesi olarak hizmete başladı. Bugün 2000 üzerinde personeli olan, günlük 200000 yemek üretimi yapan bir firma olarak hizmet vermekteyiz. Hizmet alanlarımız hastaneler, fabrikalar, üniversiteler, kolejler, savunma sanayi, kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Fesleğen Catering‘i kurduk ancak hayallerimiz bitmedi, biz gelişen teknoloji ile farklı üretim tekniklerini kullanarak catering hizmet sektörüne yenilik getirmeyi hedefledik. Sektörde farklılık yaratmak üzere yatırımlar yaptık; Ankara Kazan ilçesinde 5000 m2 alana sahip, günlük 30.000 yemek üretimi yapacak standartta ve teknolojiye sahip bir fabrikayı haziran ayında faaliyete geçmek üzere yaptırıyoruz. Bu fabrikanın nasıl olması gerektiği ile ilgili fikir edinebilmek için yurt içinde ve dışında bir çok gastronomi ve endüstriyel mutfak fuarlarına katılarak, hazırlıklarımıza başladık ve tüm ekipmanları son sistem olarak edinip entegre bir tesis kurmaya başladık. TSE den aldığımız fikirler doğrultusunda Ankara’nın en iyi yemek hizmeti veren tesisini kurmayı hedefledik.
Veli Sarıtoprak: Yemek Sektörünün sorunları nelerdir?
Nihat Zalaltuntaş: Yemek sektörü kendi içinde kamu ve özel sektörde hizmet olarak ikiye ayrılmaktadır. Kamu sektöründeki hizmet ihale usulü olup, özel sektördeki hizmet fiyat-performans üzerinden verilir. Firma, basit bir iş deneyim belgesi alarak kamu ihalelerine girebilir. Sektörün en büyük sorunu bu işin öneminin farkında olmayan firmalar tarafından da yapılıyor olmasıdır. Hizmet sektörlerinin bir kolu olan catering hizmeti aslında en önemli şey olan insan sağlığını önemseyen, hizmette kaliteye, gıda güvenliğine, beğeniye ve hijyene önem veren kriterlere sahip olmalıdır. Özellikle enflasyon nedeni ile gıdaya gelen zamlar bazı firmalarda kaliteyi düşürme veya eksik gramajda üretim gibi iş ahlakına aykırı davranışlara sebep olabilmektedir.
Veli Sarıtoprak: Yemek sektöründeki sorunlara dair çözüm önerileriniz nelerdir?
Nihat Zalaltuntaş: TSE ve Kamu İhale Kurumunun yemek şirketlerinin kurulmasına yönelik bir takım şartlar belirleyip sorunları çözmeye yönelik yasal düzenlemeler yapması gerekir. Hem kamuda hem de özel sektörde bu hizmetin kalite standartlarına uygun firmalarca ve usulünce yapılması gerekmektedir. Bizler Catering firmaları olarak bu sorunların çözüme ulaşması konusunda bir çalıştay yaparak, ATO ve ASO nezdinde ortaklaşa kararlar alıp, bu konuyu TSE ve Kamu İhale Kurumu ile çözüm sürecine ulaştırmayı planlamaktayız.
Veli Sarıtoprak: Genç girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Nijat Zalaltuntaş: Yemek sektörü ciddi bir finans gerektiren bir sektör olup verdiğiniz hizmetin kalitesi oldukça önemlidir. Bu işi farkındalıkla, tüketici memnuniyetini göze alarak yapmak gerekir. İnsanların sadece yemek ihtiyacını karşılamadığınızı aynı zamanda yemek gramajları, sağlıklı pişirme ilkeleri ve koşullarını sağlamak, soğuk zinciri kırmadan, gıda güvenliğini dikkate alarak bu işi mutfağa girdiği andan tüketicinin önüne gelene kadar her aşamasında titizlikle yapılaması gerektiğini vurgulamak isterim. Kaliteden ödün vermeden verilen hizmet ve tüketici memnuniyetini önemseyen bizi bu güne taşıyan sloganımız ‘’Güven her şeyin üstündedir.’
Veli Zalaltuntaş: Tüsiav ile yollarınız nasıl kesişti?
Nihat Zalaltuntaş: Eşim Emel Zalaltuntaş bir diyetisyen olarak Tüsiav a üye oldu. Kendisi Tüsiav Mütevelli heyetinde üye olup, aynı zamanda Sağlıklı Yaşam Platformu Başkanıdır. Tüsiav gönüllüleri bir araya getiren ve Kurucusu Veli Sarıtoprak gibi bu ülke için canla, başla çalışan, örnek teşkil eden bir başkanın kurduğu bir vakıftır. Eşimin vakıftaki varlığı ve Veli Başkanımı tanıdıktan sonraki izlenimlerim bu vakıfta olamam gerektiğini düşündürdü. Daha sonra 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem bize sivil toplum kuruluşlarının önemin bir kere daha gösterdi. Bizler vatanımıza, halkımıza hizmet etmek için ne yapabilirim düşüncesi ile deprem sonrası harekete geçerek Fesleğen Catering ve Akfen Holding işbirliği ile Malatya -İskenderun-Hatay-Adana illerinde 30000 kişilik sıcak yemek ve sandviç dağıtımı yaparak, insanlara gıda temin etmeye çalıştık.20 gün boyunca her gün yemek hizmeti verip, AKFEN HOLDİNG ile ortaklaşa ihtiyaç malzemesi ve gıda dağıtımı yaptık. İskenderun dan Hatay a hatta Samandağı ‘ndaki köylere kadar ulaşmaya çalışıp, insanlarımızın yaralarını sarmaya ve acılarına ortak olmaya çalıştık. Malatya da Akfen Holding ile birlikte iki çadır kentin kurulumunu yaparak ihtiyaç sahiplerine yardım ettik. Bizler bunu Bir STK ya bağlı olmadan yaptık fakat depremde STK’ların ne kadar önemli olduğunu gördük. Son olarak Malatya da Doğanşehir de, Tüsiav adına Veli Başkanımızın Organize ettiği 1000 kişilik iftar yemeğini oradaki vatandaşlarımıza sunmayı üstlendik. Böyle bir organizasyonun parçası olduktan sonra Veli Başkanım ın verdiği Hizmet Platformu Başkanlığını görevini aldım, Fesleğen Catering’i temsilen ülkemize, insanımıza ve hizmet etmeye hazırız.