Yeni neslin bayramı nasıl olacak?

Ali İnandım

Bayram arifesinde tadımızı kaçıracak konulardan kaçınıyor ancak bayramların bayram gibi kutlandığı, o bayramların sevinci ve coşkusunu yaşayanların bildiği gibi yaşamıyoruz artık; böyle de tatsız yere çıkıyor konu.

Bizim bayramdan bayrama gördüklerimizi, her gün görüyor ve yaşıyor şimdiki nesil. Bayram olmadan da karşılıyor beklentilerini. Kolayca sahip olunuyor her şeye, ‘bayramlık’ denen kavram kalmadı.

Yakınları, arkadaşları, komşularımızı ziyaret günüydü, daha mesai bitiminde bir tatil yöresine yola çıkılıyor. Toplum olacağımıza, müşteriye indirgeniyoruz.

ADI VAR BAYRAM YOK

Dedesini-ninesini, anasını-babasını, çocukluk arkadaşını, komşusunu görmeyen, sonra da bilmem ne olayı için dayanışma çağrısı gönderir bize, yüzümüzü bile görmediği sosyal medyadan.

İlişkileri tazeleme, kaynaşma, küsleri barıştırma, ihtiyacı olana yardım etme günü, 1990’larda bulaşan, 2000’lerde salgına dönüşen bireyselcilik virüsüyle içi boş, bencil bir ‘bayram’ anlayışına dönüştü. Adı var, bayram yok!..

NEYİ BAYRAM KABUL EDECEKLER?

Çok acayip merak ediyoruz; tüm dünyada aynı tornadan çıkmış gibi yetiştirilen, çıkar ve para üzerine kurulan ilişkiyi ilişki zanneden, sevinme çıtası yüksek ama süresi az bu neslin bayramları nasıl olacak?

Bireysel bayram olamayacağına göre, neyi bayram kabul edecek bu nesil? Bayram diye bir kavram kalacak mı? Bizim bildiğimiz içten sevinci ve coşkuyu, neyle hissedecekler?

Bayram, toplumsal ayrım gözetmeyen, herkesi içeren bir kaynaşma günüdür. Neyin bayramlığı, yeni neslin hepsini heyecanlandıracak ve kapsayacaktır?

ÇÖZÜMÜ DE KENDİNCE ÜRETECEKLER

Ülkemiz adına ümidimiz var çünkü taşrada bizim bildiğimiz bayram duygusu gençlere aktarılıyor. Eskisi kadar olmasa da bu bayrağı devralan bir gençlik var. Güncelleyip, eski heyecanları aratmayacak bir aşamaya taşımalarını diliyoruz.

Bizi bir arada tutan, dağılmamızı engelleyen mıhların perçinlenme günüdür bayramlar. Hakkını vermezsek mıhlar gevşer. Dağılmış toplumda, kimsenin kimseye üstünlüğü de kalmaz. Yutulmaya hazır parçacıklara dağılırız.

Yeni neslin bayramlarını çok merak ediyoruz. Bu kaynaşma ve dayanışmayı, nasıl koruyacak ve güçlendirecekler? Şeklen değişiklikler olabilir ama güçlendirilmiş özüyle geleceğe nasıl taşıyacaklar?

Bunu hayati bir sorun kabul edip irdelemeleri ve bu çimentoyu güçlendirecek çözümleri geliştirmelerini bekliyoruz.

Sağlık ve huzurlu bir bayram olsun, bayramınızı kutluyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.