Yerel seçimler de sürprizli olur

Ali İnandım

‘İstanbul’u alan Türkiye’yi alır’ efsanesi, 14 Mayıs Genel Seçimiyle fıkra oldu; üstüne vekil bile kaybetti İstanbul’u alan. Mart 2019 Yerel Seçimlerinde dünyanın sonu gelecekmiş gibi canhıraş, kıyasıya kapışmanın pek uzun vadeli bir sonucu olmamış anlaşılan. Herkes kendi yerini korumaktan ileriye gidememiş.

Millete yaşatılan huzursuzluk, keskin kutuplaşma ve dahi sandığa gitmeyen yeni seçmenler var elimizde kalan.

Sandığa Gitmeyenler Partisi

Bazen 13-14 milyonu aşan, azalsa da yine küsüp eski yerine dönen, sandığa gitmeyen seçmenimiz var. 14 Mayıs seçimlerinde 10 milyona düşmüştü. Temsil edildikleri bir parti olsa diğer her partiyi eritecek oyları toplayıp, iktidar bile olabilirler. Kutuplaşma yorgunu ve bıkkını, resmi olmayan bir parti gibiler.

Ülkedeki keskin kutuplaşmanın çatışmaya dönüşmemesini, bu parti dengeliyor olabilir.

Eski usul siyasetin sivriliklerine alışkın nesil, hala siyaseti yönlendiriyor ve sandığa gitmeyenler partisini, özellikle son 30 yıldır, ısrarla görmezden geliyorlar. Sandığa gitmeyenler partisi de büyümeye devam ediyor.

Sertliği seyrelten gençler

Bu kutuplaştıran siyaseti seyrelten birileri daha çıkmaya başladı; bilgi ve hız çağının çocukları gençler. Eskilerin aşırılıklarına anlam veremeyen bu nesil, olgunlaştıkça siyasetimizin sivriliklerini törpüleyecekler.

Atılan her palavrayı, dayanaksız iddiayı, sahte belgeyi, saniyeler içinde cep telefonlarından kontrol edebiliyorlar. Hızlı bilgileniyorlar yani. Doğru peşindeyseniz doğru bilgiye de yanlışı kadar hızlı ulaşabiliyorsunuz. Ağzından köpükler saçarak verilen demeçler, bu gençlere hitap etmiyor.

Koca kafa İstanbul

14 Mayıs birinci tur ve 28 Mayıs ikinci tur genel seçimimiz, siyasette yeni bir dönemece girdiğimizin göstergesi; İstanbul’u kazanan, Türkiye’yi alamadı. Ülkenin kaderi, vücuduna ağır gelen koca kafası İstanbul’dan çizilemeyecek artık.

Büyükşehirleri almak değil, siyasetin ve icraatın içini doldurarak yönetmek değerli. Siyaset, toplumun çok gerisinde kaldı. Kapalı kapılar ardında, otel odaları ya da lobilerinde, gözden ırak mekanlarda siyaset tasarlama günleri geride kaldı, her şey çabuk açık ediliyor.

Kefenin dengesi

Bu genel seçim, eski siyaset aklıyla yapılacak yerel seçimi önemsiz hale getirmiştir. Yeni siyaseti algılayanların sürprizlerini beklemeyiz önümüzdeki yerel seçimde. Algılayamayanlar, genel seçimdekinin aynı hayal kırıklıklarıyla tarihe gömülecek. Ya çok önemli ve dönüşen ya da hiç heyecan yaratmayan bir yerel seçim bekliyor bizi.

Terazinin kefesini, sandığa gitmeyenlerle gençler dengeleyecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.