12 Eylül darbesinin 44. yıl dönümünde kabine üyeleri ne dedi?

12 Eylül Darbesinin 44. Yıl Dönümü siyasiler tarafından unutulmadı. Darbenin yıl dönümü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğulu millet iradesine vurgu yaparak darbeleri lanetledi.

12 Eylül darbesinin 44. yıl dönümünde kabine üyeleri ne dedi?
Yayınlanma:

DERLEME HABER: MURAT BÖLÜK

12 Eylül 1980 İhtilali, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî darbe olarak tarihe geçti. 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbe, ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını derinden etkiledi. Darbe sonrasında Türkiye'de olağanüstü hâl ilan edildi ve siyasi partiler kapatıldı. Binlerce kişi gözaltına alındı, tutuklandı ve işkenceye maruz kaldı. Siyasi faaliyetler ve özgürlükler kısıtlandı. Ayrıca, anayasa değişiklikleri yapılarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuki yapısında köklü değişiklikler gerçekleştirildi.

12 Eylül'ün etkileri, darbenin hemen sonrasında ve sonrasında da uzun yıllar devam etti 12 Eylül, Türkiye'nin demokratik gelişimi ve insan hakları tarihindeki önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu tarih, ülkenin yaşadığı zorlukları, toplumsal değişimleri ve demokratik değerler üzerindeki etkileri anlamak açısından önemli görülür.

Bugün 12 Eylül Darbesinin 44. Yıl dönümü tekrar anıldı. Darbenin yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı kabinesi paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğulu paylaşımda bulundu.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarihimizin kara lekesi 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde, millî irademizi hedef alan darbeleri lanetliyor, tüm demokrasi şehitlerini rahmetle anıyorum. Millet iradesine düşman olanlar bilsin ki, bir daha asla yeni 27 Mayıs'ların, #12Eylül'lerin, 28 Şubat'ların ve 15 Temmuz'ların yaşanmasına izin vermeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 12 Eylül Darbesinin 44. yıl dönümünde paylaşım yaptı. Bakan Tunç paylaşımında, "Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçen 12 Eylül 1980 darbesinin 44. yılında tüm darbeleri ve darbe girişimlerini lanetliyorum.” dedi. “Demokrasiyi ve hukuk sistemini askıya almaya çalışan, insanlık suçu olan darbeler, ülkemize ve milletimize ihanettir. Millet iradesini yok sayan, milletimizi birbirine kırdıran 12 Eylül darbesini her zaman utançla hatırlayacak, hiçbir zaman unutmayacağız.” diyen Tunç, “Hukukun üstünlüğünden ve adaletten ayrılmadan, yaşadığımız acı olaylardan ders çıkararak demokrasimizin standartlarını yükseltmeyi, temel hak ve özgürlüklerin önünü açmayı sürdüreceğiz. Daima milli iradenin ve demokrasinin yanında yer alacak, istiklal ve istikbalimize sahip çıkacağız. Ülkemizin huzuruna kastedenlerin ve taşeronlarının kirli emellerine asla geçit vermeyeceğiz. Devletimize husumet besleyen mihraklarla, vesayet özlemi çekenlerin kirli senaryolarına figüranlık edenlerle mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde aziz milletimizin desteğiyle, bir daha yeni 2 7 Mayıs'ların, 12 Eylül'lerin, 28 Şubat'ların ve 15 Temmuz'ların yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bir kez daha tüm darbeleri ve vesayetçi zihniyeti kınıyor; haksız şekilde darbecilerin zulmüne uğrayan, işkence gören, idam edilen vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yaptığı paylaşımda, “12 Eylül 1980 günü Türk demokrasi tarihine karanlık bir leke olarak geçti. Yalnızca siyasi hayatımıza değil, toplumsal hafızamıza da derin yaralar açtı. Düşünce özgürlüğümüzün ve demokratik değerlerimizin üzerine çöken karanlık, ülkemizin ilerleyişini yıllarca sekteye uğrattı. Bugün, o dönemin acılarını unutmadan, demokrasimizi ve özgürlüklerimizi koruma mücadelesini sürdürmekteyiz. Her türlü darbeye, vesayete ve baskıya karşı durmak; geçmişten aldığımız derslerle geleceğe umutla bakmak hepimizin görevi. Tarihin karanlık sayfalarına bir daha asla dönmemek için demokrasimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” diyerek demokrasiye sahip çıkılacağı vurgusunu yaptı.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “Demokrasiye kasteden, meşru yönetimi devirmeye çalışan her türlü darbeci girişim, tarih boyunca milletimizin direnciyle karşılaşmıştır. 27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a kadar, demokrasi uğruna mücadele eden kahramanlarımızın hatırası, özgürlük ve adalet yolunda en büyük ilham kaynağımızdır. 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde, demokrasimize sahip çıkan herkese şükranlarımı sunuyor, demokrasi şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. ”dedi.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDÜLKADİR URALOĞULU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğulu da 12 Eylül paylaşımında millet iradesine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, “Millet iradesinin üzerinde bir güç tanımıyoruz! Devletin kendilerine emanet ettiği silahları vatan evlatlarına doğrultan, milletin helal oylarıyla seçilmiş meşru temsilcilerini tutsak edip siyaset dışına itmek isteyen darbeci zihniyetin dün olduğu gibi bugün de karşısındayız.12 Eylül darbesinin yıl dönümünde 27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a kadar demokrasimizi korumak için canını ortaya koyan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyor; Ebediyete irtihal eden demokrasi şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum.” diyerek darbeyi darbe şehitlerini unutmadığını belirtti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.