CHP'li Aydoğan Mültecilere bulaşan virüs tüm ülkeyi de tehdit eder
CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan salgın nedeniyle ülkedeki mültecilerin tehlike altında olduğunu ve bu durumun doğal olarak diğer vatandaşlar için de tehdit oluşturduğunu ifade ederek konuyu Meclis gündemine taşıdığını söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan salgın nedeniyle ülkedeki mültecilerin tehlike altında olduğunu ve bu durumun doğal olarak diğer vatandaşlar için de tehdit oluşturduğunu ifade ederek konuyu Meclis gündemine taşıdığını söyledi.
Konuyla ilgili kanun teklifi verdiğini aynı zamanda İçişleri ve Sağlık Bakanlarının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini söyleyen Aydoğan, 19 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin sayısının Göç İdaresi tarafından 63 bin 948 kişi olarak açıklandığını belirterek; “Suriyelilerin %1,78’i kamplarda yaşıyor. Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı yine mart ayında açıklanan rakamlarla toplam 3 milyon 587 bin 779 kişi. Şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 523 bin 831 kişi olarak açıklandı. Bu demek oluyor ki Suriyelilerin %98,22’si şehirlerde yaşıyor. Salgın sürecinde hangi şehirde ve hangi koşullarda yaşıyorlar, kamplarda kalanlar hangi koşullarda yaşıyor? Salgının yayılmaması için bu konuda acil önlemler alınmalı.” dedi.
YANITLARI SADECE SURİYELİLERİ DEĞİL TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR
İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı’na konuyla ilgili sorular yönelttiğini söyleyen Aydoğan, “Ülkede ‘yabancı’ olarak tabir edilen kesim sadece Suriyeliler değil örneğin bir çok Afgan göçmen var. Ülkemizde yaşamaya çalışan bu ‘yabancılar’ nasıl koşullarda yaşıyorlar? Sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar mı? Kamplarda kaç sağlık çalışanı var? Kamplarda hijyen nasıl sağlanıyor? Covid-19 olan ve teşhis ve tedavi olamayan kaç Suriyeli var? Koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren kaç mülteci var? Mülteciler salgın döneminde ne kadar denetlenir? Ne gibi önlemler alınıyor? Bilmediğimiz ve yanıtları sadece Suriyelileri değil tüm ülkeyi ilgilendiren sorular bunlar. İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı’na bu tür soruları yönettim.” şeklinde konuştu.
VİRÜSÜN YAYILMASI İÇİN UYGUN KOŞULLAR
Hekimlerin mülteciler arasında Koronavirüs salgını olmasının yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyarıda bulunduğunu hatırlatan Aydoğan, “Birleşmiş Milletler’e göre dünya genelinde 30 milyon mülteci var ve bu sayının çoğu virüsün yayılmasına uygun şartlarda yaşıyorlar. Bizim ülkemizde de durum böyle ne yazık ki. Yakın zamana kadar sınır kapılarında kalan mülteciler şimdi geri gönderme merkezlerinde ya da muhtelif şehirlerde yaşamaya çalışıyor. Koşullarının virüs ile başa çıkılabilecek koşullar olmadığı elbette ön görülüyor. Herkese evde kalın ve hijyene dikkat edin çağrısı yapılırken mültecilerin kamplarda ya da şehirlerde yaşadıkları alanlarda bu tür önlemleri alabilmeleri neredeyse imkansız. Bulundukları ortamlar maalesef virüsün yayılması için uygun ortamlar. Beslenme ve stres işin ayrı bir boyutu. Bütün bunlar güçlü bağışıklık sistemi açısından önemli. Bu durum sadece onların sağlığı için tehdit değil tüm ülkenin sağlığını doğrudan ilgilendiren bir durum.” ifadelerini kullandı.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINMALILAR
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nunda 06.12.2019 tarihinde yapılan değişiklik ile ülkemizde bir yılını dolduran uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin genel sağlık sigortasının kapatıldığını hatırlatan Aydoğan, “Genel sağlık sigortası kapatılan uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin özellikle böylesi bir salgınla karşı karşıya olunan bir süreçte, tekrar genel sağlık sigortası kapsamına alınması ve mülteci ve sığınmacıların bu durumdan haberdar edilmesi gerekiyor. Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan, ödeme gücü bulunmayan ve özel ihtiyaç sahibi olanların kayıtlı oldukları İl Göç İdaresi Müdürlüklerine özel ihtiyaç durumlarını gösteren belgeler ile müracaat etmeleri halinde bir yıl süre sınırı aranmaksızın genel sağlık sigortaları karşılanmaya devam edilecektir deniliyor fakat özellikle böyle bir salgın sürecinde bu uygulama güçlük oluşturacak bir uygulama olacaktır. Zamanla yarıştığımız şu günlerde işi yokuşa sürmeden önlemler alınmalı. Bunun için bir kanun teklifi sundum. Umarım haklımızın karşı karşıya olduğu bu tehdit karşısında alınması gereken önlemler alınır ve önerdiğimiz kanun değişikliği teklifi dikkate alınır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.