DEM Parti'den Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret, ortak mesaj: Kayyum uygulamaları demokrasiye zarar veriyor
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile bir araya geldi. Türkiye ve bölgedeki gelişmelerin yanı sıra kayyum uygulamaları üzerine yapılan görüşmenin ardından liderler ortak bir basın toplantısı düzenledi.
HATİMOĞULLARI: “KAYYUM, TÜRKİYE'DE REJİM HALİNE GELİYOR”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kayyum atamalarının demokrasiye büyük zarar verdiğini belirterek, uygulamanın Türkiye'de bir rejim haline dönüştüğünü ifade etti.
“Kayyum, yurttaşların seçme ve seçilme hakkını ellerinden almak demektir. Belediyelerden üniversitelere, ticari şirketlerden akademiye kadar iktidara biat etmeyen her kesime kayyum atanıyor. Bu uygulama, demokrasiyi fiilen ortadan kaldırmak anlamına geliyor. Biz bunu bir siyasi darbe olarak görüyoruz ve asla kabul etmiyoruz.”
Hatimoğulları, özellikle son yerel seçimlerde muhalefet partilerinin kayyum atanan birçok belediyeyi yeniden kazandığını hatırlatarak, vatandaşların kayyum uygulamasına karşı büyük tepki gösterdiğini ifade etti.
ERBAKAN: “KAYYUM, MİLLET İRADESİNE KARŞI ATILMIŞ BİR ADIMDIR”
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise kayyum uygulamalarına ilişkin partisinin tutumunu yineleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bir belediye başkanının görevden alınması için kesinleşmiş bir mahkeme kararının olması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda bile belediye başkanının yerine atanacak kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kayyum uygulaması, millet iradesine karşı atılmış bir adımdır.”
Erbakan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan vatandaşların haklarının teslim edilmesi ve taleplerinin karşılanması gerektiğini belirterek, bu konuda Yeniden Refah Partisi olarak her zaman çözüm odaklı yaklaştıklarını ifade etti.
KÜRT SORUNUNA DEMOKRATİK ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Hatimoğulları, Kürt sorununun demokratik zeminlerde çözülebileceğini vurguladı:
“Bu sorunu Türkiye’deki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çözebiliriz. Demokratik adımlar atılması gerekiyor ve bu konuda iş birliğine açığız.”
CUMHUR İTTİFAKI’NA ELEŞTİRİ
Basın mensuplarının, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin süreç çağrısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda “Aramızda fikir ayrılığı yok” açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorusuna yanıt veren Hatimoğulları, şöyle konuştu:
“Cumhur İttifakı’nın bu konuda ne düşündüğüne dair bir yol haritası açıklanmış değil. Sayın Cumhurbaşkanı ve yürütme mercilerinden bu konuda kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama bekliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.