Belçika’nın kayıp altın nesli

Uzun yıllardır Roberto Martinez yönetiminde olan ve Belçika’nın değil belki de Avrupa’nın en iyi jenerasyonlarından birini yakalayan ekip bir türlü bunu sahaya yansıtamadı.

Belçika’nın kayıp altın nesli
Yayınlanma:

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Hazard Kardeşler, Courtuis, Kevin de Bruyne, Lukaku, Fellaini, Kompany Vertonhegen, Witsel, Mertens, Batshuayi gibi yıldızları dönem dönem kimini bir arada kimini ara ara kadrosunda bulunduran Belçika bir türlü istediği başarıyı yakalayamadı.

Belçika her turnuva bir takım futbol severler tarafından “gizli” favori olarak gösterilip destekleniyor ancak hiçbir şekilde o giz açığa çıkmıyor. Turnuvaların başarısız takımları arasına adını yazdıran Belçika, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’ndaki performanslarıyla hedef tahtasında.

aa-20240617-34905538-34905537-2024-avrupa-futbol-sampiyonasi-belcika-slovakya.jpg

DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ EN YÜKSEK SEVİYE

1930 yılından bu yana Dünya Kupası serüvenine katılabilmiş olan Belçika kimi zaman grup aşaması kimi zaman elemeler kimi zaman da Son 16’da turnuvaya veda ediyor. 14 kez katıldıkları kupada 6 kez Son 16’da 5 kez de grup aşamasında elenmiş durumdalar. Geriye kalan üç deneyimde ise bir kez Çeyrek Final iki kez de üçüncülük maçına çıktılar.

altin-1.jpg

Üçüncülük bu jenerasyon için tüm gizli favorilik göstergelerine rağmen büyük başarı ancak tekrarı olmaması bir kura şansına işaret diyor. Son üçüncülüklerinde Tunus ve Panama’nın olduğu gruptan üst tura çıktılar. Japonya’yı bir üst turda elediler. En büyük takım olarak Brezilya’yı elemeleri bu yoldaki en büyük engelleriydi ve bu kez sürprizi onlar yapmıştı ancak sonrasında Fransa’ya yarı finalde kaybettiler.

Bu turnuva da onların en büyük Dünya Kupası zaferi oldu.

15eba3688fc5d0eab9a66b0dc88b023dad1a1c5a.webp

MODERN DÖNEMDE AVRUPA’DA AŞAMA KAYDEDEMEDİ

Avrupa Futbol Şampiyonası’na turnuva tarihinin 12. Yılında dahil olan Belçika sürpriz bir üçüncülükle taçlandırdı ilk deneyimini ancak ondan kısa süre sonra gelen ikincilikten sonra hiçbir şey istedikleri gibi gitmedi. Bir kez ev sahipliği deneyimi de yaşayan Belçika, turnuvanın erken veda edenlerinden oldu.

Modern futbol demeye başladığımız günlerde Belçika’nın Avrupa’da bir başarısı yok. Üçüncülük ve İkincilik madalyasını çıkardığımızda, 4 kez katılan Belçika’nın en yüksek seviyesi Çeyrek Final oldu. Bunların ikisi de gerçekten favori olarak gösterilmeye başlandıkları 2016 ve 2020’deki altın jenerasyonları ile oldu.

Son olarak bu turnuvaya “favori”, en azından grup favorisi olarak başlayan Belçika turnuvanın ilk sürprizine imza attı ve Slovakya’ya 1-0 mağlup oldu.

İki maçta 4-6 puan alamazlarsa uzun zaman sonra bir şampiyonaya belki de grup aşamasında veda edip “altın jenerasyonun” miadını dolduracaklar.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.