Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni gerçekleşti

17. Paralimpik Yaz Oyunları'nın açılış töreni Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirildi. Bu yılki açılış töreni, tarihte ilk kez stadyum dışında yapıldı.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni gerçekleşti
Yayınlanma:

Roma 1960'tan bu yana düzenlenen ve 1988'den itibaren olimpiyatlarla aynı şehirde gerçekleşen oyunların açılış törenleri genellikle stadyumlarda yapılmıştı. Ancak bu kez, Fransa'nın ünlü Şanzelize Caddesi'nin başında bulunan tarihi Concorde Meydanı'nda düzenlendi. 4 binden fazla sporcuya ev sahipliği yapan etkinlik, Eyfel Kulesi'nin arka planda yer aldığı açılış töreni, yaklaşık 65 bin seyircinin önünde, 10'dan fazla geçici tribünde yapıldı ve 3,5 saat sürdü.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, açılış törenini yakından takip etti ve milli sporcuları selamladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Başkanı Andrew Parsons gibi birçok devlet adamı da törende hazır bulundu.

Türk bayrağını, Tokyo 2020'de bronz madalya kazanan milli para yüzücü Sevilay Öztürk ve milli para tekvandocu Mahmut Bozteke taşıdı. Türkiye'nin yanı sıra oyunlara katılan 182 ülkenin delegasyonları ve sporcuları da binlerce seyirciyi selamladı.

Oyunlara tek sporcuyla katılan Filistin’in temsilcisi Fadi Aldeeb büyük bir destek gördü. Aldeeb ve heyeti, Concorde Meydanı'ndan geçerken seyirciler tarafından alkışlandı ve bazı sporseverler desteklerini alkışlarla gösterdi. Filistin'in yanı sıra IPC Mülteci Olimpiyat Takımı ve Ukrayna da büyük bir destek aldı.

Açılış töreninde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Fransa polisi ve askeri, akreditasyonu veya bileti olmayan hiç kimsenin alana girmesine izin vermedi. Basın mensupları da dahil herkes birçok güvenlik kontrolünden geçti. Şehirde bazı metro istasyonları güvenlik amaçlı kapatıldı ve birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Tören, müzisyenlerin konserleri, dans ve ışık şovlarıyla zenginleştirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un oyunları başlatması, IPC bayrağının göndere çekilmesi ve Fransız atletlerin paralimpik ateşi yakmasıyla sona erdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.